Foto: 2016/Keramische-vloertegels-Nibo-Stone-4.jpg

Do it yourself: tien tips voor het leggen van vloertegels

Ben je van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Dan heb je vast iets aan deze handige tips van Nibo Stone.

Binnen no time ligt de vloer erin en kun je vol trots vertellen dat je de vloer zelf heeft gelegd. Do it yourself: keramische vloertegels leggen.

1. Maak van tevoren een legplan

Meet het vloeroppervlak en bereken hoeveel vloertegels erin passen, waarbij je ook rekening houdt met de breedte van de voegen. Die komen tussen de vloertegels onderling en daar waar de vloer op de muren aansluit. Maak een schets op papier (op schaal) en bepaal van te voren hoe je de tegels wilt leggen en hoe je ze het beste over de ruimte kunt verdelen. In de meeste gevallen zul je met passtukken moeten werken. Zorg ervoor dat de passtukken aan beide zijden van de vloer even groot zijn.

Houd er ook rekening mee dat, indien de oppervlakte groter is dan 6 x 6 m, de tegelvloer moet worden voorzien van zogenaamde uitzettingsvoegen. Hiermee maak je een goede verdeling van de spanning op de vloer. Dit voorkomt dat de tegelvloer gaat scheuren. Bouwkundige dilataties in de ondergrond moeten ook worden doorgezet in het tegelwerk.

2. Bestel altijd voldoende tegels

Bereken hoeveel vierkante meter je nodig heeft door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Vermeerder dit met minimaal 5% voor snij- en breukverlies. Zorg ervoor dat je altijd voldoende vloertegels bestelt. Je zult wellicht extra tegels nodig hebben om als passtuk te gebruiken en het is aan te raden altijd een aantal vloertegels reserve te houden. Als je om een of andere reden later eens extra tegels moet uitbreken, kun je ze meteen vervangen.

3. Zorg voor een droge en vlakke ondergrond

Zorg ervoor dat de onderliggende dekvloer schoon, vrij van onthechtende middelen en voldoende droog is. Bij nieuwbouwwoningen duurt dit droogproces minimaal 4 weken, meestal zelfs nog langer. Als de vloertegels te vroeg worden geplaatst op een dekvloer die niet helemaal droog is, kunnen deze later loskomen. Ben je niet zeker of de vloer droog genoeg is, kunt u een vochtmeting laten uitvoeren. Onze verkoopadviseurs kunnen je hier meer over vertellen.

Controleer met een paslat of een rechte plank vanuit de hoeken naar het middel of de ondergrond vlak is. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren. Met behulp van een egalisatiemortel kunt u oneffenheden van een paar millimeter opheffen.

Afhankelijk van de ondergrond, kan het noodzakelijk zijn de vloer voor te strijken met een voorstrijk of een primer. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld een tegelvloer over een bestaande tegelvloer heen te leggen. Let er hierbij op dat je de bestaande tegelvloer ook voldoende heeft ontvet. Indien de vloer waterdicht dient te zijn, zoals op een badkamer, dient er een dichtlaag te worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld met Sopro TDS 823.

Ook is het mogelijk om een tegelvloer te plaatsen op een houten ondergrond met behulp van ontkoppelingsplaten.

4. Bevestig spandraden als leidraad

Nu is het belangrijk om draden te spannen als leidraad voor de plaats van de vloertegels. Je kunt hiervoor stalen spijkers in de vloer slaan en hieraan twee draden bevestigen. Het kruispunt van de twee draden dient haaks te zijn en bevindt zich recht tegenover de deur. De afstand van deze draden tot de muur dient even groot te zijn als de breedte van het passtuk (inclusief de voeg).

Als de muren niet haaks op elkaar staan, wat vaker voorkomt in oudere huizen, zorg er dan voor dat de spandraden haaks op de deur staan. Dan loopt de zichtlijn van de tegelvloer voor je gevoel mooi recht.

5. Begin met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur

Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Onze tegelzetters gebruiken veelal Sopro FKM XL MultiFlexlijm 444. Dit is een flexibele multifunctionele lijm met een hoog kunststofaandeel. De lijm is geschikt voor vloerverwarming en kan worden toegepast voor alle ondergronden. Met de handige verbruikcalculator reken je gemakkelijk uit hoeveel zakken lijm je nodig hebt.

Maak niet meer lijm aan dan je in één uur gebruikt, om uitdroging te voorkomen. Breng met een troffel de tegellijm aan en verdeel deze gelijkmatig met een vertande lijmkam. Druk hierbij de lijmkam stevig tegen de vloer. De lijm droogt snel, dus breng niet meer dan 1 m2 lijm aan. Houd er ook rekening mee dat lijm minimaal 2 uur moet drogen voordat je over de vloer mag lopen. Werk dus altijd vanaf recht tegenover de deur naar de deur toe.

6. Gegarandeerd vlakke tegels met het Nibo Stone tegel levelling systeem

Het is verstandig om de keramische vloertegels te leggen met het Nibo Stone tegel levelling systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen. Het tegel levelling systeem bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar.

De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Tijdens het droogproces kunnen de tegels nu ook niet meer zakken door het krimpen van de lijm.

7. Gebruik tegels uit verschillende dozen door elkaar

Nadat je de lijm op de vloer heeft aangebracht, smeer je vervolgens de onderzijde van de vloertegel in met een zo dun mogelijke laag lijm. Dit gaat het best met de vlakke kant van uw lijmkam. Plaats de eerste tegel netjes in de hoek van de twee spandraden. Maakt u gebruik van ons unieke tegel levelling systeem, dan plaats je nu op de hoeken van de vloertegel de strip met de t-vorm naar beneden. Druk nu de vloertegel stevig in de lijm vast terwijl je de tegel een beetje probeert te wiebelen. Zo wordt de achterkant van de tegel volledig van lijm voorzien. Je kunt ook voorzichtig met een witte gummihamer op de tegels kloppen om zo de vloertegels in de lijm vast te drukken.

Als je tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruikt, vallen eventuele kleurverschillen minder op. Plaats de volgende tegel strak tegen de stripjes aan en druk deze ook weer vast in de lijm nadat u op de hoeken weer nieuwe stripjes heeft geplaatst. Op de stripjes tussen de twee vloertegels plaats je nu een cupje en fixeert dit met de bijgeleverde tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de tegel ernaast. Ga zo verder met de volgende tegels en controleer regelmatig of de tegels op het oog “recht” liggen. Zolang de lijm nog niet droog is, kun je de tegels nog wat verschuiven. Met een lange lat kun je controleren of de vloertegels aan de voorkant nog netjes lijnen.

8. Zorg ervoor dat de snijlijn van het passtuk in de hoek komt

Als eenmaal alle vloertegels er in liggen, kun je de passtukken gaan snijden. Op de tegel teken je de maat af, bijvoorbeeld met een waskrijtje of een viltstift. Met een tegelsnijder kun je nu de tegel snijden. Als je die niet hebt, is deze ook te huur bij een bouwmarkt.

Eventuele kleine hoekjes en randjes aan het breukvlak kun je eventueel bijwerken met een zogenaamde knabbeltang, een tegelvijl of een schuurpapiertje. Als je gebogen uitsparingen moet maken, gebruik dan een tegelzaag. Met een profielmal kun je lastige vormen zoals een wastafelafvoer of leidingen af tekenen.

9. Gebruik voor het aanmaken van voegmiddel een spiraalmenger

Na ca. 24 uur is de lijm uitgehard en kunnen de strips en cupjes eenvoudig worden verwijderd met wat handig voetenwerk of met een rubberen hamer. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven.

Hierna kunnen de vloertegels gevoegd worden. Nibo Stone adviseert om hiervoor Sopro DF 10 DesigVoeg te gebruiken. Deze flexibele voeg is verkrijgbaar in diverse kleuren, zodat er altijd een bij de vloer passende voegkleur kan worden gekozen.

Maak de voegmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing. Doe dit bij voorkeur niet met de hand maar met een laagtoerige spiraalmenger. Na het mengen moet de voegmorgtel nog enkele minuten blijven staan. Roer deze voor het gebruik nog even kort om en breng deze aan met een rubberen spaan.

Druk de voegmortel goed in de voegen en werk snel door. Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe. Verwijder eventueel gemorst voegmiddel direct met een vochtige spons en let er daarbij op dat u geen voegmiddel uit de voeg veegt.

Alle inwendige aansluitingen (dus bijvoorbeeld in de hoek van de vloer-wand) moeten vrij zijn van lijm- en voegresten en met een elastisch blijvende kit te worden afgekit, bijvoorbeeld Sopro Keramiek silicone. Deze kit is in dezelfde kleur als de voeg verkrijgbaar voor een mooi geheel.

Na ca. 24 uur is de voeg uitgehard en kan de restwaas die op de tegels is achter gebleven worden verwijderd. Dit doe je het beste met een cementsluierverwijderaar, zoals Nibo Stone cementsluierverwijderaar zuurvrij.

10. Dek de vloer af met een vochtdoorlatend vlies

Om de vloer te beschermen tijdens verdere bouwwerkzaamheden in de woning, mag u de vloer enkel afdekken met een ademend afdekvlies (bijvoorbeeld Permafix 1120 Floorguard). Hierdoor kan het water, dat gebruikt is voor de lijm en de voegmortel, toch gewoon verdampen en voorkomt u vochtschade aan de vloertegels.

Alle in deze blog genoemde materialen zijn verkrijgbaar via Nibo Stone. Aangezien het ontwerp, de hoedanigheid van de ondergrond en de omstandigheden bij verwerking buiten onze beoordeling vallen, kan op grond van bovengenoemde informatie geen aansprakelijkheid aanvaard worden voor uitgevoerde werken. De verkoopadviseurs in onze showroom kunnen je een situatiespecifiek advies geven.

Reacties