Foto: vloer-tegels-tips

5 Tips als je op zoek gaat naar nieuwe vloertegels

Stel dat jouw woning aan opfrissing of verbouwing toe is. Een mooie tegel zal mee de uitstraling van de woning bepalen.

Echter, een vloertegel kiezen vraagt een degelijke voorbereiding. Je vindt ze namelijk in verschillende maten en soorten.

Bovendien moet de gekozen vloer binnen het budget passen. De volgende zaken helpen alvast bij de voorbereiding.

Het budget

Een euro kan maar één keer uitgegeven worden, dus is het wel belangrijk om op voorhand te bepalen wat het maximaal mag kosten. Plaatsing en taksen inbegrepen. Kan je de vloer zelf plaatsen, dan spaar je dit alvast uit.

Ben je daarentegen afhankelijk van aannemers, dan zorg je best dat je op de hoogte bent van de prijzen voor plaatsing. Die worden gelukkig, meestal per m2 uitgedrukt, wat het gemakkelijker maakt om de totaalprijs; vloer en plaatsing, uit te rekenen.

De oppervlakte heeft een impact op het budget voor de vloertegels. Bij een kleinere ruimte kan je met een beetje geluk, kiezen voor een restpartij.

Heel wat showrooms beschikken over dergelijke resten, die tegen verminderde prijs verkocht worden. Voorwaarde is uiteraard dat die restpartij, de te vloeren oppervlakte dekt.

Soorten tegels

Slechts enkele voorbeelden zijn de keramische tegel of keramisch parket, de natuursteen en vinyltegels. Meer keuze vind je vervolgens bij de kleur en het patroon. Dit is sterk afhankelijk van de eigen smaak.

Het is goed om op voorhand enkele showrooms te bezoeken. Het helpt om een idee te krijgen van welke tegel het beste aansluit bij de rest van jouw woning, zoals wanden en de eventuele buitenruimte, en uiteindelijk ook jouw idee van wat het moet worden.

Onderhoud en kwaliteit

Een tegel leg je voor meerdere jaren. De kwaliteit is dus zeer belangrijk. Denk aan de dikte, de slijtagegraad en samenstelling van de tegel. Stel dat er iets op valt, en je hebt de pech dat er een hoekje afbreekt.

Zie je dan nog steeds het originele tegelkleur, of niet? Denk ook goed na over de grootte van de tegel. Hoe groter de gekozen tegels hoe meer kans op barsten. Kwaliteit gaat nauw samen met het onderhoud. Een gemakkelijk te onderhouden tegel zal je meer plezier schenken dan één, waar je constant vuil op blijft zien.

De manier van berwarmen heeft vooral belang bij vloerverwarming. De tegel moet van dien aard zijn, dat de verwarming vlot de kamer kan vullen. Sommige tegels zijn daar beter geschikt voor dan andere.

Reacties