Foto: Deurmat-op-maat-bestellen-1

Niet met vieze schoenen naar binnen!

Heb je kinderen? Dan hoor je jezelf vast vaker roepen, zeker als het buiten nat of modderig is, dat zij niet met vieze schoenen naar binnen moeten lopen.

Voor je het weet staan er vieze voetafdrukken door het hele huis heen, en daar zit je niet op te wachten. Alhoewel de schoenen bij de deur of in de hal uittrekken een goede gewoonte is, valt toch nooit helemaal te voorkomen dat er wat vuil en vocht van buiten mee naar binnen wordt gelopen. De juiste deurmatten kunnen echter wel helpen om dit probleem voor een heel groot deel terug te dringen.

Schoenen zijn er om vies te worden

De doeltreffendste manier om te voorkomen dat je binnenshuis met vieze voetstappen of ander vuil dat van buiten komt te maken krijgt, is zorgen dat je schoenen niet vies worden. Dat is echter praktisch natuurlijk helemaal niet haalbaar. Schoenen zijn er om vies te worden, ze zijn er juist om onze voeten te beschermen tegen vuil. Krampachtig proberen schone schoenen te houden, zodat de boel thuis ook kraakhelder blijft, dat is onmogelijk.

Dan is het dus een kwestie van voorkomen dat het vuil van onder de schoenen zich door het hele huis kan verspreiden. Je schoenen direct na binnenkomst uittrekken is wat dat betreft een goede gewoonte. Zo blijft het vuil beperkt tot vlak achter de voordeur. Iedereen weet echter dat dit wel eens wordt vergeten, zeker door kinderen, en dat het ook niet altijd wenselijk is om dit van bezoek te verlangen. Helemaal voorkomen dat er via schoenen vuil de woning binnenkomt, dat kun je dus simpelweg niet. De hoeveelheid zoveel mogelijk verkleinen, dat kan wel. En vaak is dat simpelweg een kwestie van een goede deurmat kopen.

Schoenen vegen gaat in twee stappen

Schoenen goed vegen gaat in twee stappen. De eerste stap vindt buiten al plaats. Een goede droogloopmat voor de voordeur, zorgt ervoor dat men voor binnenkomst het vuil al van de schoenen kan schrobben. Aarde en zand blijven op deze manier grotendeels buiten de deur. Het is goed om de deurmat wel regelmatig uit te kloppen. Is hij te vies, dan doet hij zijn werk niet goed meer en loop je zelfs het risico dat er alleen maar meer vuil mee naar binnen komt.

Vervolgens leg je binnen nog een inloopmat neer. Eentje die in staat is om vocht te absorberen. Naast vuil zit er onder onze schoenen tenslotte ook vaak vocht, en ook dit wil je liever niet binnen hebben. Als het vuil buiten blijft, en het vocht op de mat die binnen ligt terechtkomt, zullen er alleen nog vrijwel schone schoenen het huis betreden.

Reacties