Thermische condensator

TONZON is er in geslaagd een systeem te ontwikkelen waardoor begane grondvloeren op een passieve manier nog warmer worden dan de luchtlaag er boven.

Thermische condensator

Passief omdat er geen kunstmatige warmte wordt toegevoerd in de vorm van bijvoorbeeld warmwater of elektriciteit.


De werking berust op een thermische condensator, die onder tegen de vloer wordt aangebracht. Deze voorkomt de uitwisseling van stralingswarmte tussen de onderkant van de vloer enerzijds en de koudere kruipruimtebodem en funderingsmuren anderzijds. Daardoor kan de vloer de warmte uit de woonkamer eindelijk zodanig accumuleren dat de vloer tijdens het verwarmen bijna net zo warm wordt als het plafond. Tijdens de afkoelingsfase (nachtverlaging) wordt de vloer zelfs het warmste buitenoppervlak in de woonkamer.

 

De thermische (gelijkstroom) condensator is een nieuw element in de warmteleer. Bekend is het gebruik van thermische weerstanden en het type condensator dat bij wisselende spanning/temperatuur opslagcapaciteit biedt voor lading/warmte. De gelijkstroom condensator heeft als kenmerk dat het een groot spanning/temperatuursverschil kan handhaven tussen oppervlakken met een verschillende temperatuur/spanning.

 

De thermische condensator die TONZON voor Nederlandse kruipruimtes heeft ontwikkeld, weegt per m² nog minder dan krantenpapier en heeft nagenoeg hetzelfde volume. De energie die nodig is voor grondstof, productie, transport en installatie van het systeem is al binnen enkele winterweken terugverdiend. Het systeem kan zonder hakken of breken worden toegepast bij houten en stenen vloeren en bij ieder type vloerbedekking. Het wordt onder tegen de vloer aangebracht vanuit de kruipruimte en is zelfs geschikt voor handige doe-het-zelvers. Het biedt naast een aangenamer wooncomfort een forse energiebesparing en een gezonder binnenmilieu. De vloer is altijd warmer en droger. Daardoor daalt de behoefte aan aanvullende warmte en krijgen huisstofmijten het heel moeilijk.

Droge kruipruimte

De thermische condensator heeft een onbeperkte levensduur in droge lucht. Daarom moet bij toepassing van het systeem de verdamping van vocht uit de bodem worden voorkomen. Voor onbedekte aardbodems heeft TONZON een stevige folie ontwikkeld, die behalve vocht ook het radongas uit de bodem remt. De folie heeft bijna geen warmteweerstand en verstoort daardoor niet dat in de winter warmte wordt afgestaan en in de zomer weer warmte wordt opgenomen.

Energiezuinig

Met een thermische condensator is de vloer altijd warmer, ook als er niet wordt gestookt. Daardoor daalt de behoefte aan aanvullende warmte. Dit wordt merkbaar in een verkorting van het stookseizoen en een verkorting van de dagelijkse stooktijd. De klokthermostaat kan 's ochtends later worden ingeschakeld omdat de woning nu sneller op temperatuur is. ‘s Avonds kan de kachel eerder worden teruggezet omdat de warmte veel langer blijft hangen. Zowel de dag-, nacht- als de avondtemperatuur kan een graadje lager worden ingesteld zonder comfortverlies. De besparing op de verwarmingskosten kan daardoor oplopen tot wel 25% en meer. Een en ander is afhankelijk van het type woning, de klimaatzone en het stookgedrag.

Gezond

Vloerbedekkingen op ongeïsoleerde vloeren zijn koud en daardoor zo vochtig dat huisstofmijten daar een prima leefklimaat vinden, vooral als dubbelglas is geplaatst. Dan verandert zelfs een los kleedje op een gladde vloer, dat in een woning met enkelglas nog relatief onschuldig is, in een broeinest voor huisstofmijten waardoor mensen op latere leeftijd nog astmatisch kunnen worden of een andere allergie kunnen oplopen, zoals longemfyseem, neusirritatie of eczeem. De passieve vloerverwarming van TONZON maakt de vloer een stuk warmer en daardoor droger. Dat geldt ook voor de traditionele schuilplaatsen van de huisstofmijt, zoals onder zware meubels en langs de randen. Dit maakt het voor de mijt zeer moeilijk om de droge winterperiode te overleven. Het resultaat is een significant lagere allergeenconcentratie.

Meer informatie

Voor een offerte aanvraag of voor meer informatie bezoek ook eens onze website: www.tonzon.nl

Profielfoto van TONZON BV
TONZON BV
Ir. Schiffstraat 220, 7547 RD  Enschede