Foto: Tonzon-thermoskussens

TONZON Thermoskussens: opmerkelijk effect temperatuur vloer

Opmerkelijk effect op vloertemperatuur van TONZON Thermoskussens o.a. te zien bij VARA Kassa Groen.

Het opmerkelijke effect van het TONZON Thermoskussen op de temperatuur van de vloer was onlangs te zien bij VARA Kassa Groen.

Voor het programma Kassa Groen heeft de VARA opnames gemaakt in een woning in Utrecht waarvan de bewoner niet helemaal tevreden was over het effect van de traditionele wolisolatie onder zijn plankenhouten vloer. Om te zien of TONZON Thermoskussens een beter effect geven, zijn enkele banen wol verwijderd en is een Thermoskussen geplaatst in een van de lege banen.

Met een infraroodcamera is te zien dat wolisolatie de vloer warmer maakt, maar te zien is ook dat de baan die is geïsoleerd met Thermoskussen nog veel warmer is. Hier straalt de vloer dus meer warmte uit naar boven en dat is waar het bij vloerisolatie omgaat. Hoe warmer de vloer hoe prettiger het wooncomfort en hoe minder energie nodig is om dit wooncomfort te handhaven. TONZON maakt het grootste verschil.

Onder de vloer is te zien dat de wolisolatie goed aansluit tussen de balken en tegen de muur. De wol is eerst gedroogd voor een eerlijke vergelijking. Voordat de proef werd genomen, is de aardbodem bedekt met TONZON Bodemfolie. Dit stevige zeil remt behalve het vocht ook radioactieve radongas dat uit de bodem ontsnapt. Vaak zijn condensdruppeltjes te zien ondertegen de Bodemfolie.

Het superdrogende effect van deze aanpak was onlangs te zien bij RTL. Eerst werd een extreem vochtige kruipruimte gefilmd. Twee weken later was alles droog, zelfs de muren, hoewel er onder het zeil een laagje water stond.

Bekijk hier dit TV-item.De spijkers waarmee de planken in de balken zijn geslagen, zijn te zien als donkere puntjes. In de baan zonder isolatie zijn zelfs de noesten in de planken te zien. Hier heeft het hout een hogere dichtheid waardoor de warmte beter wordt geleid. Overigens is het verschil tussen een niet-geïsoleerde vloer en een TONZON vloer groter wanneer de hele vloer is gedaan.

Een eerder experiment bij een woonboot liet een soortgelijk resultaat zien: een woonboot is gebouwd op 2 betonnen bakken. Een van de bakken heeft een vloer die in de fabriek al is geïsoleerd met wol. De vloer boven de andere bak is niet geïsoleerd. De bewoners voelen echter geen verschil tussen beide vloerdelen. Ook met een thermografische camera is geen verschil te zien. Wel is een koude baan te zien waar de betonnen randen van de beide bakken tegen elkaar aan zitten. De bewoners willen graag de vloer warmer hebben, maar vragen zich af of dit wel kan, nu de wolisolatie niet of nauwelijks effect heeft.

Om de geloofwaardigheid niet ter discussie te laten stellen, is ook dit experiment uitgevoerd voor de TV camera. Enkele banen wol zijn verwijderd en vervangen door Thermoskussens. Nu ontstaat er wel verschil. De banen met Thermoskussens zijn duidelijk warmer dan de met wol geïsoleerde banen. Ook onder het nog niet geïsoleerde deel is een gedeelte voorzien van Thermoskussens. Ook daar ontstaat een duidelijk verschil. Het experiment is uitgezonden in het RTL4 programma Wist Je Dat?.

Het experiment leverde nog een 2e succes op. De bewoner had zelf de buizen onder de vloer al geïsoleerd met gewone buisisolatie. Omdat TONZON graag de puntjes op de i van energiebesparing zet, zijn deze en passant nog omwikkeld met TONZON Bandagefolie. Hiermee wordt de uitstraling van warmte door de buisisolatie tegengegaan. De bewoners melden spontaan dat het warme water nu veel heter bij de tappunten aankomt. Het omwikkelen is gefilmd met een infraroodcamera filmpje.

De beste vloerisolatie ter wereld nog geen garantie op warme voeten TONZON claimt al jaren dat haar vloerisolatie met Thermoskussens de beste vloerisolatie ter wereld is en de warmst mogelijke vloer oplevert, warmer zelfs dan de lucht vlak boven de vloer. Dit opmerkelijke verschijnsel wordt hier toegelicht. Goede vloerisolatie is onmisbaar voor een energiezuinig, comfortabel en gezond binnenklimaat maar zelfs met de beste vloerisolatie kan men nog geen comfortabel binnenklimaat garanderen. Een tochtige schuur blijft een tochtige schuur ook met TONZON Vloerisolatie. Anders gezegd: In de winter houdt je het buiten in de sneeuw niet lang uit met dunne schoenen en sokken aan, zelfs al heb je een dikke bontjas, handschoenen een muts op en een sjaal om. Dat betekent nog niet dat je met warme schoenen en dikke sokken in de winter naar buiten kunt in een T-shirtje. Een laminaat of plavuizen vloer van 20 graden voelt met blote voeten nog altijd niet warm aan omdat de warmte van de voet snel wegvloeit door het goed geleidende materiaal. Wel kun je met blote voeten duidelijk het verschil voelen tussen een vloerdeel dat 15/16 graden is een vloerdeel dat 19/20 graden is.

Op de infraroodfoto hiernaast ziet u dat de onderkanten van de stoelpootjes kouder zijn dan de vloer. De vloer zelf is (dankzij TONZON) wel op temperatuur, maar er heerst een koude luchtstroom over de vloer die in dit geval veroorzaakt wordt door de afkoeling bij de (grote) ramen. Zit men aan die tafel dan strijkt deze koude luchtstroom langs de enkels en heeft men geen comfortabel gevoel. Voor een echt comfortabel binnenklimaat moet dus ook de afkoeling bij de muren en de ramen worden aangepakt.

Meer informatie: www.tonzon.nl of neem contact op via info@tonzon.nl.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties