Foto: 2018-03/handgeknoopt-tapijt.jpg

Handgeknoopte tapijten steeds populairder

Vroeger zag je handgeknoopte tapijten vooral in traditionele huiskamers en bruine kroegen. Vandaag de dag zien we ze steeds meer in trendy interieurs.

Guido van Loon

De handgeknoopte tapijten uit Perzië - het huidige Iran - ademen eeuwenoude traditie en zijn echte sfeermakers. Bovendien bieden de wollen tapijten warmte in de koude winter.

Handgeknoopte tapijten zijn vloerkleden met een echt verhaal erachter. Ieder tapijt is namelijk handgeweven door vakkundige handwerklieden. Dit maakt dat je een uniek tapijt hebt.

Twee soorten

Handgeknoopte tapijten zijn in twee groepen in te delen. De gladde geweven Kelims - zonder pool - en de geknoopte kleden met open pool. De kleurrijke tapijten hebben niet alleen een prachtige authentieke uitstraling, maar zijn ook slijtvast en vuilafstotend door het gebruik van 100% wol. De tapijten voelen zacht aan je voeten en zijn geluiddempend.

Hoe weet je of je een echt handgeknoopt tapijt hebt?

Dit is niet zo moeilijk te achterhalen! Het enige wat je doet is het tapijt omdraaien en de onderkant bekijken. Zie je een patroon van het tapijt aan de onderkant. Dan kun je er zeker van zijn dat het gaat om een authentiek, handgemaakt tapijt. Ziet je geen patroon? Dan weet je bijna zeker dat het tapijt met een machine is gemaakt. Daarnaast zegt deze methode ook wat over de kwaliteit van het tapijt. Hoe beter het patroon van het tapijt zichtbaar is aan de onderkant, des te hoger de kwaliteit.

Voorbeelden van handgeknoopte tapijten zien? Kijk eens bij De Munk Carpets.

Reacties