Nieuwe vloer regelmatig reden tot aanleg vloerverwarming

Een van de trends op het gebied van klussen in huis is het vervangen van de vloer.

Guido van Loon 26 November 2021

Niet alleen kan de huidige vloer ernstig versleten zijn, of niet meer passen bij de huidige trends. Denk aan vloerbedekking, wat decennia geleden veel gebruikt werd. Tegenwoordig zie je het nauwelijks meer. Ook kan het vervangen van de bestaande vloer een logisch vervolg zijn op het aanbrengen van vloerverwarming in kamers binnen de woning. Bij de keuze voor een nieuwe vloer heb je tal van verschillende opties. Kies tussen pvc, laminaat en bijvoorbeeld een klassieke houten vloer. Combineer je de aanleg van een nieuwe vloer met het aanbrengen van vloerverwarming? In dat geval zijn pvc tegels een interessante optie. PVC biedt verschillende voordelen in combinatie met vloerverwarming.

PVC vloeren bieden verschillende interessante voordelen

De keuze voor een pvc vloer is om verschillende redenen een interessante. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je bij dit type vloer keuze hebt uit een breed scala aan stijlen. Ga voor een pvc vloer met houten look, of kies voor de pvc vloer met betonlook. Dit laatste model vloer valt goed te combineren met bijvoorbeeld een gietvloer in de keuken. Het voordeel van een gietvloer in de keuken is de eenvoud van het schoonmaken hiervan. Overigens is ook pvc gemakkelijk schoon te houden. Neem de vloer af met een vochtige dweil om vlekken te doen laten verdwijnen.

Dunne pvc vloer voorkomt onnodig hoog energieverbruik

Het voornaamste voordeel van een pvc vloer zit echter in de dikte van het materiaal. In vergelijking met een houten vloer is een pvc vloer veel minder dik. Dit betekent dat de vloerverwarming vrijwel meteen start met het verwarmen van de ruimte. In het geval van een houten vloer moet eerst het hout verwarmd worden, alvorens de temperatuur in de kamer zelf stijgt. Dit brengt een onnodig hoog energieverbruik met zich mee. Zeker nu de energieprijzen verder zullen stijgen in 2022 wil je dit voorkomen.

Andere duurzame verbeteringen aan woningen

Naast de mogelijkheid om te kiezen voor vloerverwarming, kun je diverse andere duurzame verbeteringen doorvoeren in de woning. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de mogelijkheid om de ruiten te vervangen. Steeds meer huishoudens kiezen voor HR++ isolatieglas, wat een lage Ug-waarde heeft. Des te lager deze waarde is, des te beter de isolerende werking van de ruit. De Ug-waarde wordt niet alleen gebaseerd op de kwaliteit van de ruit zelf, maar ook op het kozijn ervan. Een alternatief is het isoleren van de vloer op de begane grond. Dit doet men tegenwoordig door schuimbeton in de kruipruimte te spuiten. Het helpt te voorkomen dat kou vanuit de grond de woning in trekt. De vloer van de eerste of tweede etage isoleren heeft vaak veel minder zin.

Reacties