Foto: 2016/Houten-vloer-andere-kleur-3.jpg

De houten vloer een ander kleurtje geven

Een houten vloer zorgt voor een authentieke en warme sfeer in je woning.

Guido van Loon

Denk er eens over na om je houten vloer in de verf te zetten voor een frisse blik en andere uitstraling. Ga je voor wit om een ruimtelijke kamer te creëren of kies je voor een donkere kleur om warmte te creëren? Het is helemaal aan jou!

Een houten vloer schilderen. Hoe begin je?

Stap 1: Ontvetten en schuren

Wanneer je de houten vloer al hebt liggen begin je met het ontvetten van de vloer. Door het ontvetten is de vloer goed schoon om verder te gaan met het schuren van de vloer. Bij het schuren van de vloer kan je gebruik maken van schuurpapier, maar dan ben je wel even bezig. Om deze klus sneller uit te kunnen voeren is het gemakkelijker en leuker om gebruik te maken van een parketschuurmachine.

Stap 2: Schoonmaken van de vloer

Na het schuren van de vloer maak je de vloer schoon met water en thinner. Door thinner te gebruiken blijft de verf beter hechten aan de vloer en zal de verf niet afbladeren. Laat de vloer nu goed drogen zodat je kan beginnen met de leukste stap; de vloer in jouw gewenste kleur schilderen.

Na het aanbrengen van de thinner kies je een slijtvaste verf in de kleur die jij in gedachte hebt. Wat nu helemaal hip is, is de kleur wit op de vloer. Wit zorgt voor ruimte en een classy uitstraling. Je kan natuurlijk ook voor een donkere kleur gaan zoals zwart voor een warme uitstraling.

Stap 3: Schilderen van de vloer

Wanneer de plinten goed afgeplakt zijn, kan het schilderen beginnen! Breng de verf aan met een lakrol en een kwast en laat het één dag drogen. Na deze dag is het verstandig om nog een tweede laag aan te brengen door precies hetzelfde te doen als de dag ervoor. Wanneer je de eerste verflaag hebt aangebracht is het slim om de vloer eerst opnieuw te schuren. Dit zorgt voor een goede hechtenis van de volgende laag.

Wanneer je zelf geen handyman bent, is het slimmer om hier een schilder voor in te huren. Een schilder zorgt ervoor dat er geen strepen op de vloeren ontstaan. Maar wat kost een schilder eigenlijk? De prijzen van schilders lopen flink uiteen. Het is daardoor verstandig om de prijzen van meerdere lokale schilders met elkaar te vergelijken.

Stap 4: Afwerkingen

Als laatste verwijder je de tape op de plinten en plaats je meubelen terug in de kamer.

Tip:
Wanneer je toch bezig bent met het schilderen van de vloeren, waarom pak je de rest van de woning niet mee voor een perfecte frisse uitstraling? Denk ook eens aan het schilderen van je plafond en de muren. Bekijk deze prijsgidsen om een beter beeld van de kosten te krijgen. Door het schilderen van je plafond en muren wordt het een mooi geheel. Kom je nog wel van de bank af na deze make-over?

Reacties