Welke lak heb ik nodig voor mijn vloer? - Trae Lyx

Om hout optimaal te beschermen is het noodzakelijk het goed te behandelen. Maar welke lak heb je nodig? Lees er alles over in dit artikel.

Voor de keuze van de lak moet je rekening houden met:

• De hardheid van de vloer
• De plaats van de vloer (bijv. inloop vanuit de tuin)
• Het gewenste uiterlijk van de vloer na het lakken

Hardheid van de vloer

De hardheid van de vloer heeft een grote invloed op welke lak je kunt gebruiken. Een harde vloer kan gelakt worden met een hardere lak, zoals Trae Lyx Parketlak, Trae Lyx Naturel, Trae Lyx Naturel Extreme of Trae Lyx Projectlak. Een zachte vloer, van bijvoorbeeld grenen of vuren, kan beter met Trae Lyx Vloerlak gelakt worden.

Het is een misverstand dat parketlak gaten of deuken in het hout helpt voorkomen. Het is de houtsoort die de mate van weerstand tegen puntbelasting bepaalt. Puntbelasting is belasting op een heel klein oppervlak zoals bij naaldhakken. Een harde lak op een zachte houtsoort zal niet meeveren maar scheuren of barsten, zodat schoonmaakwater, voedingsmiddelen of vuil kunnen binnendringen waardoor het hout kan verkleuren. Trae Lyx Vloerlak is zo samengesteld dat het wel mee veert zonder te barsten en is daarom heel geschikt voor zachte houtsoorten.

Plaats van de vloer

Ligt de vloer op een plek waar een zware belasting wordt verwacht (woonkamer, keuken, huisdieren, kinderen) dan kun je beter kiezen voor een super sterke lak: zoals bijvoorbeeld de 2K Projectlak, de Naturel of de Naturel Extreme. Ligt de vloer op een plek die minder wordt belast, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer, dan is een 1K lak sterk genoeg, bijvoorbeeld de Trae Lyx Parketlak.

Gewenste uiterlijk van de vloer

Het uiterlijk en de kleur van uw houten vloer zal met Trae-Lyx nauwelijks veranderen. Dat is een groot voordeel wanneer je het uiterlijk van het materiaal zo natuurlijk mogelijk wenst te houden. Vooral bij lichtere houtsoorten, waar een vergelende laksoort zo duidelijk zichtbaar wordt, komt de natuurlijke uitstraling van hout met Trae-Lyx goed tot zijn recht.

Grondlak

Grondlak is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van inhoudsstoffen (looizuur), die voorkomen in o.a. eiken- en beukenhout. Met het gebruik van grondlak kunnen strepen, verkleuringen of en doorslag van noesten voorkomen worden. Wij adviseren Trae Lyx Grondlak Naturel voor het behoud van een natuurlijke uitstraling, doordat deze het hout minder aankleurt. Indien je een levendiger kleur hout wenst, dan raden wij aan om de normale Trae Lyx Grondlak te gebruiken.