Sfeer met parketvloer

Een parketvloer zorgt voor een huis met allure. Parketvloeren worden ook wel houten vloeren genoemd. Ieder parket kan in een ander patroon gelegd worden.

Stijl en allure met parketvloer

Voor veel mensen is een parketvloer een droom. Een houten parketvloer brengt veel sfeer in je huis en ziet er stijlvol uit. Een parketvloer is daarnaast ook erg duurzaam. Wat is handig om te weten over parketvloeren en waar moet je op letten?

Eigenschappen van de parketvloer
Een parketvloer is aanzienlijk duurder dan een laminaat- of PVC-vloer. Dit komt omdat ze dikker zijn en er is echt hout in verwerkt. Een echte parketvloer heeft meer allure dan een laminaatvloer. Parketvloeren zijn zeer slijtvast en daarom een duurzame keuze. Zeker wanneer je de vloer ‘zwevend’ legt (zonder te verlijmen), want dan kan je de vloer tijdens een verhuizing meenemen naar je volgende woning.
Andere kenmerken van een parketvloer zijn:
- luxe en warme uitstraling
- sommige houten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming
- een parketvloer is erg gewild en verhoogt de waarde van je woning
- verschillende mogelijkheden om de vloer te leggen
- na onderhoud ziet een parketvloer eruit als nieuw
- goed bestand tegen krassen en stoten


Verschillende soorten parket
Bij parketvloeren wordt er onderscheid gemaakt tussen lamelparket en massief parket. Lamelparket heeft een toplaag van massief hout en de lagen daaronder zijn met elkaar verlijmd. Lamelparket zal niet krimpen of uitzetten nadat je het gelegd hebt.
Massief parket bestaat, zoals de naam al zegt, uit massief hout. Na het leggen ervan, moet het geschuurd en gelakt worden voordat je erop kan lopen. Massief parket kan iets krimpen of uitzetten nadat het gelegd is.
Parketvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Bekende soorten hout voor parket zijn beuken, merbau, kersen, noten en esdoorn. Al deze soorten hebben een unieke bruintint en brengen weer een andere sfeer in je huis. Je hierop oriënteren brengt volop inspiratie!


Een parketvloer leggen
Veel parket is uitgerust met een tand-groef systeem of een kliksysteem. Een kliksysteem en tand-groef systeem zijn ontworpen om de vloer ‘zwevend’ te leggen, dus zonder lijm. De vloer kan er dus makkelijk uitgehaald worden als je gaat verhuizen.
Als je de vloer verlijmd, kan je hem extra strak en naadloos leggen. Het losmaken van het parket gaat dan moeilijker, maar het kan wel.
Let erop dat in sommige appartementen, een geluidsdempende ondervloer verplicht is!


Onderhoud

Een parketvloer vraagt iets meer verzorging dan een laminaatvloer, maar kan beter tegen vocht en krassen. De meeste vlekken kan je makkelijk verwijderen.
Er zijn verschillende handige hulpmiddelen om parket mooi te houden, zoals een parketborstel en speciale onderhoudsmiddelen. Een parketvloer kan je af en toe ook prima reinigen met een licht vochtige dweil.