Foto: 2016/Keramisch_Parket_Nibo_Stone.jpg

Keramisch parket: het beste van twee werelden

Wil je wel de warme uitstraling van hout maar heb je geen zin in het periodieke onderhoud van een houten vloer? Kies dan voor keramisch parket.

De vele voordelen die keramisch parket biedt ten opzichte van traditioneel parket maken dat keramisch hout in de laatste jaren is uitgegroeid tot een van de snelst groeiende keramische tegelsoorten.

Verbluffende houtimitatie

De imitatie van hout is verbluffend. De elkaar snel opvolgende ontwikkelingen in de technologie hebben ervoor gezorgd dat de keramische industrie zeer natuurgetrouwe replica’s kan maken. Keramisch parket is verkrijgbaar in vele houtmotieven zoals eiken, kersen of tropisch hardhout. De kleuren lopen uiteen van vergrijsd teak naar warme honingkleuren tot donker wengue.

De keramische parkettegels hebben naast een houtprint ook een voelbare houtstructuur en worden geproduceerd in lange stroken met een lengte tussen de 110 en 180 cm, of soms zelfs nog langer. De stroken zijn meestal 20 of 30 cm breed. Als je de keramische stroken dan ook nog in een wildverband legt zoals je een houten vloer of laminaat zou leggen, kun je nauwelijks nog verschil met echt hout ontdekken.

Praktisch in onderhoud en gebruik

Keramisch parket is hygienisch en makkelijk schoon te houden. Er is geen onderhoud nodig zoals het schuren, lakken of in de was zetten van de vloer. De vloer werkt niet, kraakt niet en scheurt niet. De houtlook tegels hebben een keiharde toplaag dus krassen en deuken krijgen geen kans. Zelfs na jarenlang intensief gebruik ziet keramisch parket er nog uit als nieuw.

Behaaglijk warm met vloerverwarming

Keramisch parket kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming en is bovendien energiebesparend. De houtlook vloertegels kunnen de warmte namelijk goed geleiden en goed vast houden zodat het nog lange tijd aangenaam warm blijft nadat de thermostaat omlaag is gezet.

Ideaal voor de badkamer of buiten

Je kunt keramisch parket overal in huis leggen. De lage poreusheid van de tegels maakt het een ideaal materiaal voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer, het toilet of de keuken. Maar ook in de woonkamer of slaapkamer is het een praktische en mooie vloer. Heb je er al eens over nagedacht om keramisch parket tegen de wand te plaatsen? Het geeft je interieur een stoere en sfeervolle uitstraling.

Keramisch parket kan ook buiten gelegd worden. Mits goed verwerkt is deze tegel vorstbestendig en verkleurt niet in de zon. De houtstructuur maakt de keramische parkettegels stroever, zodat je bij nat weer niet gemakkelijk uitglijdt.

Keramisch parket leggen

Je kan keramisch parket net als houtparket in allerlei patronen leggen zoals visgraat of halfsteens verband. Om je keramische vloer zoveel mogelijk op een houten vloer te laten lijken, kun je het beste het keramisch parket in een zo onregelmatig mogelijk wildverband leggen. Wat je na een rij aan de ene kant van de kamer overhoudt, gebruik je weer als begin voor de tweede rij aan de andere kant van de kamer. Een extra voordeel hiervan is dat je maar weinig snijverlies hebt, want je kunt de reststukken weer gewoon gebruiken.

De meeste keramische parketvloeren zijn te leggen met een hele smalle voeg. Als je de voegkleur aangepast aan de kleur van de houtlook, lijkt deze op de V-groef van een houten parketvloer en valt dan nauwelijks op.

Tegel levelling systeem

Het is verstandig om de keramische houtstroken te leggen met ons tegel levelling systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen. Het tegel levelling systeem bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Voor keramisch parket neem je een dikte van 1 mm. De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Na het uitharden van de tegellijm kunnen de strips en cups eenvoudig worden verwijderd met een rubber hamer of met wat handig voetenwerk. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven.

Prijs keramisch parket

De prijzen van keramisch parket kunnen nogal uiteenlopen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de print en de houtnerf, het gebruikte materiaal, de lengte en dikte van de stroken en de slijtvastheid. De prijzen van keramisch parket in de collectie liggen tussen de € 39,50 en € 89,00 per m2.

In de Nibo Stone inspiratiecenters in Vianen en Venlo liggen diverse voorbeelden van keramisch parket op grote oppervlaktes gelegd en gevoegd, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het keramisch hout er bij je thuis uit komt te zien.

Publicatiedatum: 20 maart 2016

Reacties