Foto: 2015/Nibo-Stone-natuursteen-vloer.jpg

Natuursteen vloer: do's en dont's

Waar moet je op letten bij een vloer van natuursteen? De experts van Nibo Stone leggen uit.

'Als er bezoekers bij ons in het inspiratiecenter komen, merken we vaak dat ze heel wat vooronderzoek hebben gedaan op internet. Logisch ook, het internet biedt tegenwoordig een oneindige informatiestroom die je enorm kan helpen bij het maken van de juiste keuzes. Helaas betekent dit ook dat mensen vaak al met vooroordelen over natuursteen binnen komen. Soms terecht, maar vaker ook onterecht. Natuursteen heeft een gebruiksaanwijzing, maar als je die eenmaal snapt, heb je een vloer voor het leven. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten?'

DO'S

1. KIJK GOED NAAR DE FUNCTIE VAN DE RUIMTE WAAR DE VLOER KOMT TE LIGGEN

Het gebruik van de ruimte waar de vloer komt te liggen, bepaalt doorgaans welke steensoort daar het beste is. Een entree vraagt om een harde en slijtvaste tegel waar vuil relatief weinig vat op heeft, terwijl een badkamer of wellnessruimte om een vloer met een stroef oppervlak vraagt. In de keuken wil je liever niet een tegel waar snel vlekken in trekken en de trap moet moeiteloos duizenden voetstappen kunnen trotseren. Op een schaduwrijk terras kies je liever voor een compacte steen zodat algengroei en groene aanslag veel minder kans krijgen.

2. LAAT HET FORMAAT EN HET LEGPATROON VAN DE TEGELS PASSEN IN DE RUIMTE

Om de ruimte zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk om naar het formaat en het legpatroon van de tegel te kijken. Grote tegels zorgen voor een ruimtelijk en rustig effect. Kleine tegels zorgen vaak voor een gezellige en intieme sfeer. Ook het legpatroon bepaalt het uiteindelijke effect. Rechthoekige tegels kun je in een halfsteens verband leggen of juist recht. Vierkante tegels kun je gewoon recht leggen voor een strakke en moderne uitstraling. Wanneer je ze 45 graden draait, zorgen de diagonale lijnen ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt. Je kunt ook kiezen voor verschillende formaten tegels die volgens een bepaald patroon zoals Romaans verband worden gelegd.

3. KIES VOOR BUITEN EEN NATUURSTEENSOORT DIE ZIJN KLEUR BEHOUDT

Grijze hardsteen is razend populair als terrastegel. In gezoete uitvoering is de steen antraciet van kleur. Onder invloed van het weer, kleurt de terrastegel op den duur weer terug naar de oorspronkelijke muisgrijze kleur. Vind je dit storend, dan kun je de hardsteen regelmatig met een kleurverdiepend impregneermiddel behandelen. Beter nog is het te kiezen voor een steensoort die wel zijn kleur behoudt, zoals basalt of kwartszandsteen. Heb je kleine kinderen, kies dan liever niet voor een donkere kleur terrastegels. Deze absorberen het zonlicht en kunnen in de zomer behoorlijk warm worden. Misschien wel te warm voor kleine kindervoetjes. Kies dan liever voor lichtere soorten die het zonlicht weerkaatst, zoals kwartszandsteen.

4. GA VOOR EEN GOEDE KEUZE NAAR EEN GESPECIALISEERD NATUURSTEENBEDRIJF

Hier hebben ze veel kennis van de eigenschappen van natuursteen en kunnen ze je voorzien van een persoonlijk advies voor een functionele vloer die past bij je persoonlijkheid en levenstijl. Neem ook gerust je bouwtekeningen mee. De verkoper kan dan het aantal benodigde vierkante meters uitrekenen.

DON’TS

1. DE VLOER KIEZEN AAN DE HAND VAN EEN VOORBEELDTEGEL

Kenmerkend voor natuursteen is het unieke uiterlijk. De variatie in kleur, structuur en glans is ongekend groot. Geen tegel is hetzelfde. Daarom is het niet verstandig om aan de hand van een voorbeeldtegel een vloer uit te kiezen. Zorg ervoor dat je de vloer van je keuze altijd op een grote oppervlakte hebt gezien. Nog beter is het om je eigen partij in het magazijn te reserveren.

2. ZELF DE NATUURSTEEN VLOER LEGGEN

Natuursteen is een natuurproduct, waarbij geen enkele tegel hetzelfde is. Verschillen in maat en dikte kunnen zich voordoen. Gezien deze toleranties, kun je beter een natuursteenzetter de vloer laten leggen. Een ervaren vakman kent de eigenschappen van de steen en zal hier tijdens het leggen rekening mee houden. Zo wordt met zekerheid het mooiste resultaat behaald.

3. DE BADKAMER REINIGEN MET ANTIKALKMIDDELEN

Sommige natuursteensoorten zoals marmer en hardsteen, bestaan (gedeeltelijk) uit kalk. Bijtende schoonmaakproducten zoals chloor en antikalkmiddelen tasten de kalk aan en etsen in op de toplaag van het natuursteen. Dit geeft lichtere of wit uitgeslagen doffe plekken. Zorg ervoor dat je reinigingsproducten speciaal voor natuursteen gebruikt.

4. EEN HOOGGLANS GEPOLIJSTE MARMEREN TEGEL KIEZEN IN EEN JONG GEZIN

Let bij de keuze van het materiaal op de gezinssamenstelling. Een gezin met jonge kinderen in een eengezinswoning heeft immers heel andere eisen dan een echtpaar op leeftijd in een appartement. Kleine kinderen en een enthousiaste hond zullen moeite hebben met een spiegelgladde vloer. Brengt de hond bergen zand naar binnen, is het beter om te kiezen voor een keiharde vloer zoals tegels van basalt, graniet of kwartsiet. Vooral bij de wat zachtere natuursteensoorten kan zand na verloop van tijd krasjes veroorzaken. Een goede droogloopmat voor de deur houdt het meeste zand al van je vloer. Als je de vloer verder regelmatig stofzuigt of aanveegt, zul je zien dat de vloer door de jaren heen alleen maar mooier wordt. Zelfs na jaren intensief gebruik behoudt het materiaal zijn natuurlijke schoonheid.

Meer informatie: www.nibostone.nl

Publicatiedatum: 18 september 2015

Reacties