Foto: mFLOR-PVC

Welke vloer past bij jou?

Aan de basis van elk interieur staat de vloer. Welke vloer weerspiegelt jouw karakter?

Guido van Loon

In veel gevallen vormt de woonkamer de centrale plek in je woning. Maar zonder dat het belang hiervan echt verschoven is, krijgen ook de keuken, badkamer, slaapkamers, kinderkamer, werkkamer en de zolder meer aandacht. Het kan zijn dat je voor één van deze kamers een nieuwe vloer zoekt. Je huidige vloer is nodig aan vervanging toe of misschien ben je uitgekeken op je huidige vloer. Het kan ook zijn dat je een nieuw huis hebt gekocht en voor alle ruimtes nieuwe vloeren zoekt. Voor wie het wil, is er met alle gemak voor elke ruimte een andere vloer te kiezen. Tegels in de badkamer, tapijt in de slaapkamer, natuursteen in de keuken, hout in de serre, vinyl in de kinderkamer en een designvloer in de woonkamer. In sommige ruimten zul je de vloer doortrekken en voor andere kies je iets nieuws. Hoe dan ook, sta voordat je kiest wel stil bij het praktische gemak van elke afzonderlijke kamer.

Hoe gebruik je de vloer?

Misschien ga je al helemaal op in al het moois, maar stel jezelf allereerst de vraag ‘Hoe wil ik mijn vloer gebruiken?’. Spelen de kinderen graag op de vloer, loop je graag op blote voeten – misschien is vloerverwarming dan ook welkom – en lopen er huisdieren rond? Maar ook: heb je rekening te houden met allergieën, beschik je over de nodige discipline om je bewerkelijke vloer actief te onderhouden of ben je meer iemand die met de Franse slag door het huis gaat? Ga verder na of je wensen reëel zijn. Het materiaal van de vloer moet geschikt zijn voor de bedoelde ruimte. Hout en laminaat in de badkamer kán, maar lang niet alle soorten zijn hiervoor geschikt. Wil je meer over de mogelijkheden met laminaat en parket weten? Kijk dan eens bij Laminaatenpartket.nl.

Een vloer die bij je past

In de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer is de keuze van de vloer sterk gericht op wat je mooi vindt. Bijvoorbeeld die geleefde plankenvloer waarvan je al jaren droomt, of juist de strakke designvloer die je op dit moment veel in de bladen en op tv ziet als trendy aankleding van het huis. Voor de kinderkamer, hobby- of werkkamer en eventuele extra ruimte zul je minder snel op de uitstraling afgaan en veel eerder kiezen voor een praktische vloerbedekking. Iets waar de kinderen makkelijk op kunnen spelen, wat makkelijk schoon te maken én hygiënisch is en waar treintjes en bureaustoelen makkelijk kunnen rollen. Vaak zijn dit vlakke vloeren zoals vinyl en linoleum.

Conditie van de afwerkvloer

De situatie waaruit je begint met plannen maken kan verschillen. Ga je verbouwen, heb je een nieuw huis gekocht of is het huis nieuwbouw? In alle gevallen is het van belang dat, voordat je je nieuwe vloer plaatst, de conditie van je afwerkvloer controleert. De afwerkvloer ligt direct bovenop de betonnen ondervloer of de houten balklaag en is in goede conditie als deze voldoende vlak, droog en sterk is. 

 

Het kan zijn dat ook je trap aan nieuwe bedekking toe is. De mogelijkheden variëren van geverfde trappen met halve maantjes van traanplaat of tapijt tot bedekking met laminaat. Waarvoor je kiest hangt natuurlijk af van smaak, maar ook van de vloer in bijvoorbeeld de hal. Voor de overgang tussen verschillende soorten vloerbedekking, bijvoorbeeld laminaat naast tapijt, zijn er profielen beschikbaar die ook hoogteverschillen moeiteloos overbruggen.

Een goede vloerenspecialist...

... vraagt behalve naar je wensen ook naar je leefomstandigheden en -gewoonten. Een goed advies komt tenslotte alleen naar boven als de specialist een goed inzicht heeft in je wensen, maar ook je levensstijl. Onderhoud is hierin ook van essentieel belang. Een vloer moet passen bij jouw huishoudmanagement. Kies je voor een plankenvloer, dan is het belangrijk de oppervlaktebehandeling te kiezen die bij je past. In een goed gesprek informeert de specialist hiernaar. Alleen zo kan hij/zij je op de juiste wijze adviseren. De juiste keuze geeft jarenlang plezier.

Harmonieus geheel

Een nieuwe woning inrichten? Zorg dat er in het interieur een rode draad loopt in de vorm van een bepaalde kleur(combinatie) en/of een bepaalde woonstijl. Vloeren maken een groot deel van een woning uit en zijn daarom een logisch uitgangspunt. Is de juiste vloerbedekking eenmaal gekozen, dan is daarmee letterlijk de basis gelegd voor de verdere inrichting en aankleding. Door verf en behang, gordijnen, meubels en accessoires qua kleur en sfeer op de vloer af te stemmen, ontstaat stap voor stap een harmonieus interieur dat tot in detail ‘klopt’.

Uitgebreid aanbod

Je zult ongetwijfeld voor moeilijke keuzes komen te staan. Het aanbod in vloeren is groot, maar het assortiment nog groter. Ons advies: volg je hart. Materiaal, design en kleur zijn bepalend voor de uitstraling van je huis-, bad- of slaapkamer. 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties