Foto: quick-step-vloer

Minimalisme: eenvoud spant de kroon

Onder het motto less is more herleiden we ons interieur tot zijn minimale bestanddelen.

Een overvloed aan spullen zorgt immers voor een chaotische uitstraling. Uit deze opvatting groeide het minimalisme als toonbeeld van een uitgepuurde woonstijl. En heldere ruimtes hebben een positief effect op je huis, lichaam én geest. Tijd om te ontspullen!

Wie wordt er gelukkig van een huis met een zee aan spullen? Lang niet iedereen, zo blijkt uit de verkoopcijfers van de bestseller ‘The Life Changing Magic of Tidying up’. De Japanse opruimcelebrity en schrijfster Marie Kondo veroverde al menig huiskamer met haar boek waarin ze een minimalistische levensstijl verkondigt. Leven met minder spullen en teruggaan naar de essentie, trek je ook zo door naar je interieur.

Japans zen

De stiekeme fascinatie die Westerlingen hebben voor Oosters interieurdesign hoeft u niet ver te zoeken: rust, ruimte, sereniteit en oog voor detail zijn elementen die het minimalisme typeren. Eenvoud is het sleutelwoord in Japanse interieurs. Het land is dan ook koploper op vlak van minimalisme. De stijl legt de nadruk op de essentie en laat al het overbodige weg. Ruimtes stralen op die manier rust uit, waardoor de aandacht naar slechts enkele voorwerpen wordt getrokken, blikvangers die daarom vragen, zeg maar.

Puur en gewichtloos

Minimalisme staat eveneens synoniem voor een modern interieur. Deze stijl straalt serene rust uit maar blijft spannend door met verschillende contrasten te spelen. Licht, veel ruimte, neutraal kleurgebruik en een mix van stijlen vieren bij de minimalistische look hoogtij. Ook natuurlijke materialen zoals marmer, linnen, hout, maar ook staal en glas zijn elementen die de woonstijl kenmerken. Ze maken van het minimalisme een pure designfilosofie. Combineer deze materialen voor meer ademruimte en creëer zo een natuurlijk evenwicht in huis.

Glorieuze eenvoud

Ook het kleurgebruik bij de minimalistische woontrend is puur in al z’n eenvoud. Drukke behangpatronen en felle kleuren worden achterwege gelaten. De kleuren zijn vaak monochroom: tinten van wit, grijs, antraciet en zwart vormen een dankbaar kader voor een minimalistisch interieur. Zo kan de vloer de perfecte basis zijn voor dit decor. Deze kleuren keren namelijk niet alleen terug op de muren, maar ook op de grond.

Toch heeft minimalisme de reputatie om snel koel en onpersoonlijk over te komen. Om een klinische look te vermijden, kunnen vloeren in een warme, houten look of houtaccenten ervoor zorgen dat het geheel huiselijk blijft. Kleurrijke accessoires en zachte pastelkleuren geven een speelse toets. Het resultaat laat je meer vrijheid, kalmte en ruimte voor creativiteit ervaren. En dat is fijn thuiskomen!

Publicatiedatum: 18 juli 2016

Reacties