Foto: AFB-onderhoud220318121343

Hoe onderhoud je een gietvloer?

De gietvloer is de laatste jaren enorm populair geworden. De vloer is strak, naadloos en brengt een luxe sfeer in het interieur.

07 Oktober 2022

De vloer is strak, naadloos en brengt een luxe sfeer in het interieur. Als je de keuze hebt gemaakt voor een gietvloer, wil je hem natuurlijk zo lang mogelijk mooi en strak houden. Degelijk onderhoud en regelmatig schoonmaken is daarbij van groot belang. Wij leggen graag uit hoe je jouw gietvloer het beste kunt schoonmaken, onderhouden en natuurlijk beschermen.

Vuil buiten houden

Allereerst is het belangrijk het vuil buiten te houden. Dit doe je door buiten een borstelmat neer te leggen en bij binnenkomst een schoonloopmat te plaatsen. Hiermee ben je het meeste vuil al kwijt voordat je binnen bent. Let vooral goed op met zand. Het effect van zand op een vloer is namelijk te vergelijken met schuurpapier.

Verwijder vuil regelmatig

Helemaal voorkomen dat er zand (of ander vuil) mee naar binnen komt is helaas onmogelijk. Daarom raden we aan de gietvloer het liefst dagelijks te ontdoen van vuil zoals zand of steentjes. Dit doe je met zachte bezem of stofzuiger met zachte borstel.

Grondig onderhoud

Wanneer je merkt dat het verwijderen van het zichtbare vuil zoals zand, stof en kruimels niet meer volstaat om de vloer schoon te krijgen is het tijd voor een grondige reiniging van de gietvloer. Dit kun je het beste doen door te dweilen met lauw water. Gebruik vooral geen reinigingsmiddelen. De meeste reinigingsmiddelen bevatten zeep. Zeep maakt de vloer vet en vet trekt juist vuil aan. Kies in plaats hiervan voor gewoon water en periodiek voor een PU-Reiniger.

Periodiek onderhoud

Een gietvloer heeft een sterke toplaag, maar is nooit helemaal slijtvrij. Het kan zijn dat na lange tijd de toplaag aan vervanging toe is. Hiervoor kun je het beste een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf voor inschakelen.

Juiste bescherming

Door het vuil zoveel mogelijk buiten te houden en regelmatig te stofzuigen zorg je ervoor dat er zo min mogelijk vuil op de vloer ligt dat krassen kan veroorzaken. Het vuil voor honderd procent buiten houden zal helaas niet lukken. Aangezien een groot deel van de krassen veroorzaakt wordt door schuivend meubilair dien je de vloer hier tegen te wapenen. De beste manier om dit te doen is met Scratch no More beschermdoppen. Deze doppen zijn voorzien van drooglooptapijt en daardoor absoluut krasvrij, in tegenstelling tot vilt en teflon. Daarnaast zijn Scratch no More als enige krasvrij uit de krasvergelijkingstest van The Dutch Floor Testing Company gekomen.

Meer van Scratch no More
Reacties