Foto: Gira-Esprit-Linoleum-Multiplex

Helder design, natuurlijke materialen bij Gira Esprit schakelaarserie

Gira heeft de fraai vormgegeven schakelaarserie Esprit uitgebreid met nieuwe materialen.

Met de designlijn Gira Esprit linoleum-multiplex biedt de oplossingaanbieder rondom moderne gebouwentechniek voor het eerst uitvoeringsvarianten van hernieuwbare grondstoffen. Gira Esprit linoleum-multiplex is de ideale keuze voor interieurconcepten waarbij een helder design en natuurlijke materialen de voorkeur genieten.

Gira Esprit linoleum-multiplex verenigt in één schakelaarprogramma twee natuurlijke materialen, die elkaar perfect aanvullen. Beide zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zijn robuust, veelzijdig inzetbaar en geliefd bij architecten en opdrachtgevers.

Het afdekraamoppervlak bestaat uit linoleum – een echte klassieker: hoewel eigenlijk bij toeval uitgevonden door de Engelse chemicus Sir Frederick Walton in 1860, is linoleum een voorbeeld van een waar succesverhaal, mede omdat het lange tijd de enige vloerbedekking was, die industrieel kon worden vervaardigd. Door de legendarische Bauhaus-architecten rondom Ludwig Mies van der Rohe en Walter Gropius toegepast als vormgevingsmiddel in de binnenhuisarchitectuur en gewaardeerd om de natuurlijke uitstraling en lange levensduur, heeft linoleum zich ontwikkeld tot een standaard voor hoogwaardige vloer- en tafelbekleding. Het bestaat als vanouds uit natuurlijke en grotendeels ook hernieuwbare grondstoffen – waaronder lijnolie als hoofdbestanddeel en natuurlijke harsen, hout- en kalkmeel en kleurpigmenten.

Met Gira Esprit linoleum-multiplex wordt linoleum voor het eerst toegepast in een schakelaarprogramma. Door het onbehandelde, licht geruwde oppervlak vallen de afdekramen niet alleen visueel in de smaak, maar voelen ze ook prettig aan. En linoleum heeft ook hele praktische voordelen: het heeft een zeer lange levensduur, heeft antistatische en zelfs enigszins antibacteriële eigenschappen en is bovendien eenvoudig te reinigen. Daardoor zijn de afdekramen veelzijdig inzetbaar en zijn ze zelfs bestand tegen zware omstandigheden.

Ook het afdekraamgedeelte onder het linoleum is een klassieker in de moderne interieurinrichting: multiplex wordt graag toegepast in woon- en werkruimten waar waarde wordt gehecht aan rechtlijnige esthetiek en natuurlijkheid. Kasten, tafels en stoelen – waaronder diverse designklassiekers – zijn gemaakt van multiplex. Bij Gira Esprit linoleum-multiplex wordt het materiaal eveneens voor het eerst toegepast in een schakelaarprogramma. Voor de afdekramen wordt een 3,4 mm dik, uit vijf kruislings verlijmde lagen bestaande multiplex gebruikt van berkenhout, die daardoor zeer stabiel is. De gelaagde structuur van de buitenrand vormt een stijlvol contrast met het matglanzende, gekleurde linoleum oppervlak.

Het berkenhout voor de afdekramen komt uit duurzaam beheerde bossen in Finland en is PEFC-gecertificeerd. De koude, lange Scandinavische winters laten de bomen elk jaar maar weinig tijd om te groeien, zodat er smalle, gelijkmatige jaarringen worden gevormd. Daardoor is het hout zeer homogeen en sterk – wat tegelijk de reden is dat een zo ragfijne en tegelijk zeer stabiele multiplex kan worden gemaakt voor een afdekraam met een totale hoogte van slechts 9,9 mm (inclusief draagframe).

Het schakelaarprogramma Gira Esprit linoleum-multiplex is beschikbaar in zes verschillende kleuren. Het palet omvat twee neutrale grijstinten, waarbij antraciet overtuigt met een zakelijke elegantie en een helder contrast vormt op lichte ondergronden, terwijl lichtgrijs zich harmonieus voegt naar lichte ondergronden en op gekleurde ondergronden een stijlvol contrast creëert. Met donkerbruin en lichtbruin biedt Gira twee aardetinten aan – het verzadigde, diepdonkere bruin creëert elegantie en rust en heeft een uitgesproken stijlvol effect. De lichte bruintint straalt een bijzonder aangename, natuurlijke warmte uit. Daarnaast zijn twee populaire basiskleuren verkrijgbaar – enerzijds een licht gebroken en toch karaktervol middenblauw, anderzijds een intensief, vurig en tegelijk edel rood, dat energie en levendigheid uitstraalt. De kleuren zijn zo op elkaar afgestemd, dat alle varianten kunnen worden gecombineerd tot een heel individueel kleurenspel op de wand.

De nieuwe designvarianten breiden de buitengewone materiaalrijkdom van de Esprit-serie verder uit. Samen met de afdekraamvariant Esprit glas C met zachte kanten en ronde hoeken biedt Gira Esprit een enorm hoge vormgevingsvrijheid, passend bij elke interieursmaak. De meer dan 300 functies die in het schakelaarprogramma kunnen worden geïntegreerd, bieden bovendien oplossingen voor alle eisen aan intelligente gebouwentechniek – van wandcontactdozen en lichtschakelaars, via sensoren en huisstations, tot en met het intelligente KNX-systeem.

Reacties