Foto: voordelen-van-systeemplafonds

Dit zijn de voordelen van een systeemplafond

Vaak worden plafonds vlak gestuukt, maar we hebben ook de keuze uit een systeemplafond of spanplafond. In dit artikel gaan we dieper in op systeemplafonds.

Guido van Loon

Wat is een systeemplafond?

Het systeemplafond is een plafondvorm waarbij door middel van plafondplaten een ruimte wordt gecreëerd, tussen het dak of de bovenliggende vloer en het verlaagde systeemplafond bijvoorbeeld. Deze ruimte kan prima dienen voor het aan het oog onttrekken van leidingen en andere kabels.
De term systeemplafond komt voort uit het feit dat dit type plafond 'systematisch' is opgebouwd uit diverse onderdelen; namelijk plafondplaten, profielen,  plafondhangers en eventuele andere onderdelen als ventilatie, verlichting en dergelijke. Samen vormen deze onderdelen een framewerk waarop de platen los gelegd worden. Zo kunnen ze gemakkelijk weggehaald worden om bij het eventuele leidingwerk boven het plafond te kunnen of om een plaat te vervangen.

Systeemplafond in vele varianten

Systeemplafonds zijn in ontelbare varianten te verkrijgen. Iedereen kent wel het plafond in een kantoorgebouw of gezondheidsinstellingen; bestaande uit diverse langwerpige of vierkante panelen die afzonderlijk van elkaar omhoog te bewegen zijn. Dit is het klassieke voorbeeld van het systeemplafond. Gelukkig zijn er voor de particuliere markt ook heel erg veel verschillende mogelijkheden.

Uitstraling systeemplafond

Je hoort vaak dat systeemplafonds een wat 'klinische' uitstraling hebben. Maar dat hoeft helemaal niet! Er zijn hele smaakvolle, eleganten varianten verkrijgbaar. De uitstraling van het systeemplafond is namelijk grotendeels afhankelijk van de kleur en de structuur van de plafondplaten en het ophangsysteem. En qua kleur is eigenlijk alles wel mogelijk. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.

De voordelen van een systeemplafond

Het zal je inmiddels duidelijk zijn, een systeemplafond heeft behoorlijk wat voordelen. En dat niet alleen in kantoren of winkelpanden maar zeker bij je thuis. Wij zetten alle voordelen van een systeemplafond in jouw huis voor je op een rijtje:
- De akoestiek in je kamer wordt aanzienlijk verbeterd; geen last meer van een galm;
- De geluidsisolerende werking zorgt er ook voor dat je minder of geen last meer hebt geluiden buiten de kamer. En ook andersom is dit het geval;
- De brandwerendheid is een stuk hoger dan bij andere type plafonds;
- Je kunt er je kamer mee isoleren (thermisch), zodat je flink bezuinigd op je stookkosten;
- Je kunt de platen eenvoudig vervangen en bijvoorbeeld voor een andere kleur kiezen;
- Leidingen en buizen in het zicht zijn verleden tijd!

Enorm veel voordelen dus, waar wacht je nog op?

Reacties
Anderen bekeken ook