Foto: glas-energiezuinig

Voorbereiden op de winter met isolerend glas

Je wilt er nu nog niet over nadenken, maar voor dat je het weet staat de winter weer voor de deur. Heb je nog enkel- of dubbel glas in je kozijnen zitten?

Dan is dit het perfecte moment om wellicht over te stappen op isolerend glas. In dit artikel vertellen we je er alles over! Kies voor isolatieglas Met isolatie glas kun je flink besparen doordat de warmte in huis blijft. Minder warmteverlies betekent minder hoeven te stoken. Isolatieglas is de opvolger van dubbelglas, maar isoleert dus een stuk beter. Dit komt doordat isolatieglas bestaat uit twee of drie glasplaten met in het midden een spouw. Deze spouw is bij HR- glas gevuld met droge lucht, maar vanaf HR+ glas is de spouw gevuld met edelgas. Daarnaast is de spouw voorzien van een transparante metaalcoating. Het komt door deze coating en de spouw, dat dit soort glas zo goed isoleert. Bij isolatieglas ontstaat geen condensatie aan de binnenzijde van het raam, ook een voordeel dus!

Welke soorten glas zijn isolerend?

Al het HR-glas tot de nieuwste HR+++ variant vallen allemaal onder de term isolatieglas. Hoe meer plusjes glas heeft, hoe lager de U-waarde van het glas is. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt. Even een voorbeeld hierbij: De U-waarde van dubbel glas is 2,8 WM/m²K. De U waarde van HR glas is 2,0 WM/m²K. Kijk je verder naar HR+++ glas, is de U-waarde al gedaald tot 0,5 WM/m²K.

Wat kost het laten plaatsen van isolatieglas?

Voor het plaatsen van isolerend glas rekenen de meeste glazenmakers een tarief per m². Voor isolatieglas moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van € 75,- tot € 165,- euro incl. btw. Dit bedrag is exclusief de arbeidskosten.

Wat kan ik besparen met isolerend glas?

Door je enkel- of dubbel glas met HR+++ glas te vervangen kun je ruim € 400,- per jaar besparen. Daarbij moet je wel onthouden dat de kosten voor het aanschaffen van HR+++ glas een stuk hoger liggen, maar je bespaart flink op je energierekening met de aanschaf van isolatieglas. Daarnaast is het een stuk beter voor het milieu, doordat je een stuk minder hoeft te stoken in huis. Wist je dat er vanuit de overheid een subsidie mogelijk is? Er is een investeringssubsidie duurzame energie en energiebeparing (ISDE) beschikbaar voor HR++ en HR+++ glas. Met deze subsidie kun je tot ongeveer € 53,- euro per m² vergoed krijgen! Voorwaarden zijn o.a. dat het totale oppervlak van het te vervangen glas boven de 8 m² is. Daarnaast moet je naast het plaatsen van isolatieglas een andere isolatiemaatregel toepassen. Denk aan het plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp.

Reacties