Duurzaam wonen: 4 tips

Wij Nederlanders worden ons steeds bewuster. Bewuster van onszelf, onze voeding, de mensen om ons heen en ook zeker van onze invloed op het milieu. 

09 Augustus 2018

Duurzaam wonen wordt dan ook ieder jaar weer populairder. Daarnaast komen er steeds meer initiatieven en mogelijkheden op de markt om ook in jouw eigen huis een start te maken voor een duurzame woning. Met deze handige tips, kun ook jij duurzaam wonen.

1. Het plaatsen van LED verlichting

Heb je nog steeds oude spaar- of gloeilampen in de woning hangen? Dan is het tijd om deze te vervangen met LED verlichting. LED lampen zijn op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting op de markt. De LED lampen zijn niet alleen duurzaam, ze verbruiken ook flink wat minder dan de oude gloei- of spaarlampen. Hierdoor bespaar je ook nog eens een leuk bedrag op je energierekening. Een LED lamp is wellicht iets duurder in aanschaf, maar gaat dan ook wel een goede 30 jaar mee. Stel je voor, 30 jaar geen lampen hoeven vervangen?!

2. Het installeren van zonnepanelen

Er zijn nog meer manieren om duurzaam te wonen die zowel goed zijn voor het milieu, als voor de portemonnee. Zo kun je ook duurzaam wonen met zonne-energie. Niet is dit alleen ongelooflijk goed voor het milieu, het bespaart je ook het nodige op de energierekening. Heb je geen budget tot je beschikking? Geen probleem. Veel energiemaatschappijen bieden de mogelijkheid om de zonnepanelen te huren. Dit houdt in dat je maandelijks een x huurbedrag betaald, en de zonnepanelen aan het einde van de termijn jouw eigendom zijn. Zo kun je enorm besparen op de energierekening, en ondertussen bouwen aan een goede, gezonde toekomst.

3. Plaats een regenton

Nu schijnt de zon in Nederland natuurlijk regelmatig, maar ook de regen laat zich wekelijks wel een keer zien. Gelukkig kan ook al dat regenwater gebruikt worden voor iets goeds. Door bijvoorbeeld een regenton in de achtertuin te plaatsen, kun je al dat regenwater opvangen en bewaren. Dit kan vervolgens gebruikt worden om de planten water te geven, de auto te wassen, of zelfs om een heel irrigatiesysteem aan te leggen. Het water dat gebruikt wordt voor dit systeem is vervolgens helemaal gratis: het komt gewoon uit de lucht vallen.

4. Installeren van slimme verlichting

Een van de nieuwere initiatieven op de markt is het slimme verlichtingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat alle lampen in de woning op een centraal punt aangesloten zijn, en vanaf dit punt bestuurd kunnen worden. Zo kun je makkelijk timers instellen, verlichting aan- en uitzetten, en dimmen wanneer nodig.