Tips om schilderwerk te onderhouden

Een vervelende klus, het onderhouden van je schilderwerk. Maar hoe je dit nu het best? Wij geven je een aantal tips om het onderhoud makkelijker te maken!

14 Mei 2021

Inspecteer het schilderwerk

Het is erg belangrijk om je schilderwerk te onderhouden. Bij ernstige beschadigingen aan het schilderwerk kan je bijvoorbeeld waterschade krijgen. Kijk daarom regelmatig naar het schilderwerk.

Voordat je bezig kunt met het onderhoud zal je eerst het schilderwerk moeten inspecteren. De meest zichtbare problemen vind je op multiplex, glasafdichting of houtwerk. Dan kan je bijvoorbeeld zien dat het schilderwerk niet meer hecht, dat barsten zichtbaar worden of dat het verf poedert. Kijk vooral naar de overgangen tussen staand en liggend hout, hier vind je de meeste problematiek.

Maak het schilderwerk schoon

Vermijden is beter dan verhelpen. Wanneer er nog geen schade is, maar wel vuil zit op het schilderwerk, is het een goed idee om het schilderwerk schoon te maken. Stof trekt daarnaast ook vuil aan. Door het vuil kan je brandschade krijgen door de zon, bij schoon schilderwerk zal het zonlicht gewoon kaatsen en krijg je dus geen problemen.

Maak ook altijd de boven- en onderkant van schilderwerken schoon. Dit kan simpelweg worden gedaan met een doek en water, voor een grondige aanpak kan je ook schoonmaakmiddelen gebruiken die geen schade veroorzaken. Om eventuele schade te vermijden kan je het beste twee keer per jaar alles grondig reinigen.

Schilders inschakelen voor onderhoud

Zoals we eerder zeiden is het onderhouden van schilderwerk een vervelende klus. Je kan namelijk veel tijd en energie kwijt zijn, daarnaast moet ook alles goed gebeuren. Er is namelijk een kans dat je per ongeluk een verkeerde methode gebruikt voor het onderhoud. Wanneer je wil dat al het schilderwerk goed wordt onderhouden, of wanneer je toe bent aan een nieuwe kleur, schakel je schilders in.

Een schilder heeft de ervaring en kennis om het schilderwerk goed te verzorgen. Ze zijn daarnaast niet alleen een expert in schilderen, maar kunnen bijvoorbeeld ook houtrot wegwerken. Op de website Schilder-nu.nl vind je snel en eenvoudig een schilder die past bij je wensen.

https://www.schilder-nu.nl/

Oneffenheden wegwerken

Het is mogelijk om zelf kleine oneffenheden weg te werken zoals naadjes en putjes. Deze kan je bijvoorbeeld uit krabben en aanvullen met een reparatiemiddel. Sommige beschadigingen zou je ook kunnen wegschuren, maar dit is niet altijd mogelijk.

Kijk altijd welke middelen en methode het beste is om de oneffenheden weg te werken. Wanneer dit is opgelost, verhoog je de levensduur van je schilderwerk.

Ventileer je woning

Een simpele tip: ventileer je gehele woning regelmatig. Zo kan je een hoop problemen vermijden. De vochtige lucht in huis wordt afgevoerd en vervangen met verse lucht door simpelweg de ramen open te zetten. Heb je ventilatieroosters? Zet deze regelmatig open.

Vochtige lucht kan voor problemen zorgen op het schilderwerk. Dan gaat het schilderwerk los zitten en kan schimmel of aanslag ontstaan. In dit geval kan je het beste een schilder inschakelen, het is namelijk een lastige klus om dit goed te verhelpen.

Goed onderhouden schilderwerk

Schilderwerk dat goed wordt onderhouden gaat langer mee en ziet er mooier uit. Het is het altijd waard om het schilderwerk regelmatig te inspecteren en problemen te vermijden.

Wist je trouwens dat je maar 9% btw betaalt op het schilderen van een woning die ouder is dan twee jaar? Dan betaal je minder btw op bijvoorbeeld materialen en de voorbereiding. Meer informatie hierover vind je op de website van De Belastingdienst.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/diensten_9_btw/werkzaamheden_aan_woningen/schilderen

Reacties