Foto: 2020/5-tips-beter-behangen.jpg

5 tips om beter te behangen

Behang is altijd in de mode, zeker in deze tijd met het groot assortiment van kleuren en patronen die allemaal mogelijk zijn.

Guido van Loon

Het is echter toch redelijk lastig om mooi te behangen en dit schrikt mensen dan ook soms af om het te proberen. In dit artikel bespreken we vijf tips om beter te behangen en er een mooie muur aan over te houden.

Tip 1: Kies het goede behang

Goed behang kiezen is natuurlijk de eerste stap voor een mooie muur. Behang van lage kwaliteit kan ervoor zorgen dat het sneller aan vervanging toe is en zorgt voor een minder mooi resultaat. Er zijn gelukkig genoeg opties voor het kopen van behang van hoge kwaliteit.
Vaak kan je voor behang gewoon in de bekende bouwmarkten terecht. Kijk bijvoorbeeld in de karwei folder of gamma folder om inspiratie op te doen of te kijken of er behang in de aanbieding is. Via google kan je ook een hoop winkels vinden om behang te kopen.

Leuk en aardig, maar hoe weet je of je behang van hoge kwaliteit hebt? Hier zijn een paar dingen om op te letten:

- Dikte

Dikker behang is minder gevoelig voor oneffenheden en is een stuk degelijker dan dunner en vaak goedkoper behang.

- Kleur

Bekijk het behang eerst voordat je koopt. Online bestellen is gemakkelijk, maar de kleuren komen niet altijd goed overeen met de werkelijkheid.

- Denk aan de ruimte

In de keuken of badkamer behangen is mogelijk maar het is wel aan te raden hier snel afwasbaar behang voor te selecteren.

Tip 2: Zorg voor een egale ondergrond

Een egale ondergrond creëren voordat je gaat behangen is cruciaal voor een mooi resultaat. Dikker behang kan zorgen dat kleine oneffenheden onder het behang weg trekken, maar hoe egaler de ondergrond is hoe mooier het resultaat. Als je niet heel ervaren bent met behangen dan kan het makkelijker zijn om een iets dikkere behang te gebruiken.
Probeer de volgende tips om een egale ondergrond te creëren:

- Neem de tijd

Vele mensen maken de fout om niet goed de tijd te nemen om de ondergrond goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk, en in het geval van behangen moet er ook minimaal de helft van je tijd er aan besteed worden.

- Droog de muren

Door de muren goed te drogen voor het behangen zorg je voor het beste resultaat. Zet eventueel een halve dag de verwarming vol aan om te zorgen dat alles goed droog is en ontlucht de kamer regelmatig. Zorg wel dat je voor het behangen de kamer weer op een temperatuur brengt van tussen de 17 en 21 graden voor het beste resultaat.

- Goed controleren

Controleer de ondergrond voor schimmel of vocht plekken. Hoe goed de ondergrond ook gedroogd is, als er schimmel of vocht in de ondergrond zit (of er achter) dan zullen er problemen ontstaan tijdens het behangen. Mocht er wel schimmel of vocht zitten, moet dit eerst aangepakt worden voor het behangen.

- Verwijder verf of oud behang

Verwijder voor zover mogelijk al het oude verf of behang. Dit zorgt ervoor dat het behang straks goed aan de muur hecht.

- Schuren!

Haal voor zover mogelijk alle oneffenheden weg. Dit kan door middel van schuurpapier of een schuurmachine. Door dit te doen verwijder je ook gelijk het verf van de muur.

Tip 3: Laat genoeg ruimte voor snijverlies

Er staan online een hele hoop behangrekenmachines om uit te rekenen hoeveel behang je nodig hebt. Deze kunnen helpen, maar het verschilt enorm tussen verschillende soorten behang. Zo heb je behang met geen aansluitend patroon, behang met rechte aansluiting, behang die om en om geplakt moet worden en behang met een verspringende aansluiting. Behang zonder een aansluitend patroon is het makkelijkst om netjes aan te brengen, maar alle vormen van behang zijn goed te doen als je de tijd neem om alles goed voor te bereiden. Zorg dat je genoeg ruimte overlaat voor snijverlies, en houdt ook vooral rekening met de patronen van het behang!

Tip 4: Werk hoekjes en randjes netjes weg

Hoekjes en randjes kan je met een vaste hand en een beetje lijm vaak netjes wegwerken. Neem hier goed de tijd voor, want een klein los randje wordt voordat je het weet een loshangend vel!
Er zijn online vele YouTube video’s te zien waar wordt laten zien hoe randen en naden weggewerkt kunnen worden. Belangrijk is hierbij om voorzichtig te werk te gaan, en te zorgen dat de naden genoeg ruimte over hebben om wat te krimpen. Dit gebeurt altijd bij het behangen en kan er dus voor zorgen dat er hele grote naden ontstaan als je hier geen rekening mee houdt. Dit geldt ook voor radiatoren, kozijnen en stopcontacten!

Tip 5: Verwijder luchtbellen

Luchtbellen zijn net zo vervelend als loshangende hoekjes en randjes. Het zorgt voor een lelijke uitstraling en als er heel veel zijn kan het ook de stabiliteit van het behang aantasten. Luchtbellen kunnen vaak gladgestreken worden, maar als ze niet weg gaan of te groot zijn kan je met een speld een heel klein gaatje prikken om ze zo te verwijderen.
Begin altijd op een plek die niet goed zichtbaar is om het uit te proberen. Mocht er niet genoeg lijm onder zitten dan kan je eventueel met een klein kwastje wat extra aanbrengen om te zorgen dat het vast blijft zitten.

Conclusie

Behang kan ontzettend mooi zijn en er is heel veel keuze. Hoewel behang voor een nette en verzorgde uitstraling kan zorgen, kan het ook spuuglelijk zijn als het niet netjes wordt aangebracht en afgerond. Hopelijk hebben deze tips jou geholpen om een mooiere muur te creëren!

Reacties