Foto: Behangen-Bison

Hoe moet je behangen?

Behangen is een klus die erg secuur moet gebeuren en waarbij in perfecte omstandigheden gewerkt moet worden. Lees hier tips.

Guido van Loon

Beeld: Bison

Een juiste voorbereiding en uitvoering zal het resultaat ten goede komen.Het gehele behangproces is in een aantal fasen te verdelen.

Over oud behang heen behangen?

Alleen als het oude behang overal goed vast zit, geen profiel heeft en geen gaten en/of scheuren kun je er zo over heen behangen. Hou er rekening mee dat als het oude behang overlappend geplakt is dat je deze naden door het nieuwe behang heen ziet.

Het belang van een gladde muur

Belangrijk is een gladde muur. Hieronder kun je zien wat voor voorbehandeling noodzakelijk is;

Oud behang, zonder relief, dat vast zit en geen scheuren, gaten en naden vertoont: direct overheen behangen. Alle andere behang verwijderen.
Glad gestukadoorde wand (stucwerk moet minimaal zes maanden oud zijn!): direct overheen behangen.

Sierpleister: eerst glad stukadoren.
Gipswand: eerst voorlijmen.
Bouwbehang: verwijderen nadat het minstens zes maanden op de muur zit.

De behangtest

De wand die je gaat behangen moet voldoende zuigkracht hebben om de lijm goed te laten hechten, maar niet zoveel dat het behang zich direct vast zuigt. Je moet het behang op de muur nog iets kunnen verschuiven en als het zich heel snel vast zuigt gaat dat niet meer. Twijfel je doe dan de volgende test:

Maak wat behangplaksel aan volgens de gebruiksaanwijzing (die varieert per merk). Plak een stuk behang van 30 X 30 op de muur. Niet aandrukken met de behangborstel of roller. Kijk vervolgens hoe lang je dit stuk nog enigszins kunt bewegen. Deze tijd heb je straks ook bij de echte klus. Twee à drie minuten is prima. Als het behang binnen 10 seconden al niet meer te bewegen is heb je een probleem. Je moet de muur eerst voorbehandelen, strijk de hele muur in met voorstrijkmiddel of verdund behangplaksel. Minimaal 24 uur laten drogen. Herhaal hierna de ‘behangtest’.

Als de muur te weinig hechting heeft – dat wil zeggen het behang is na 15 minuten nog te bewegen - dan moet je de muur eerst opschuren met fijn schuurpapier. Anders loop je het risico dat het behang gaat zakken na het behangen.

Veiligheid voor alles!

Zorg dat er geen stroom op de stopcontacten staat! Verwijder het stopcontact voor je gaat behangen. Nadat het nieuwe behang erop zit monteer je de stopcontacten weer. Zo krijg je het mooiste resultaat. Ook alle pluggen/schroeven, haakjes en andere uitstekende delen verwijderen. Indien nodig de muur glad plamuren.

Meer informatie? Lees hier verder over behang.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties