Foto: Woning_klimaat

Tips om je woning voor te bereiden op het veranderende klimaat

Klimaatverandering is iets waar langzaam maar zeker steeds meer Nederlanders aandacht voor hebben. Ook op het gebied van wonen zal dit een grote impact hebben.

Julian 24 Mei 2024

Daarom is het slim om je woning in deze omstandigheden goed voor te bereiden. In deze blog hebben we om deze reden enkele maatregelen voor je op een rijtje gezet.

Inzethorren voor je ramen

De eerste tip die we je mee willen geven is om inzethorren voor je ramen te installeren. Doordat het steeds warmer wordt in Nederland, zijn er ook nieuwe insecten verschenen die zomaar je huis binnen kunnen komen en schade kunnen aanrichten. Denk dan bijvoorbeeld aan de tijgermug, want deze kan je zomaar met een prik besmetten en je erg ziek maken. Via een inzethor voor je raam zorg je ervoor dat insecten die profiteren van klimaatverandering in Nederland je binnenshuis geen kwaad kunnen doen.

Installeer isolatie

Denk ten tweede aan het installeren van isolatie in je woning als je een klimaatverandering-bestendige woning wilt krijgen. Goede isolatie is echt een game changer; het houdt je huis in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel. Van dakisolatie tot vloerisolatie en spouwmuurisolatie, er zijn diverse manieren om je huis beter te isoleren. En wist je dat je voor sommige isolatiemaatregelen zelfs subsidies kunt krijgen? Zo wordt investeren in isolatie niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee!

Upgrade naar energiezuinige apparaten

Verder is het slim om naar energiezuinige apparaten te upgraden. Zo verminder je je CO2-uitstoot terwijl je ook nog eens minder elektriciteitskosten hebt. Van koelkasten die bijna geen stroom gebruiken tot wasmachines die efficiënter schoonmaken, de technologie staat echt niet stil. En het mooie is dat veel van deze apparaten ontworpen zijn om super duurzaam te zijn, dus ze gaan ook nog eens langer mee.

Een tuin met veel natuurlijke schaduw

Het creëren van veel natuurlijke schaduw is niet alleen fijn voor tijdens die warme zomerdagen, maar het helpt ook je huis koel te houden, en dat zonder airco! Denk aan het planten van bomen, grote struiken of het toevoegen van pergola's met klimplanten - het zijn allemaal manieren om jouw eigen koele oase te creëren. Plus, je tuin wordt er direct een stuk gezelliger op, en je biedt ook nog eens een thuis aan allerlei vogels en insecten.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn echt zo'n win-win situatie voor iedereen die een beetje toekomstgericht denkt. Je maakt immers je eigen milieuvriendelijke energie aan, verlaagt je elektriciteitsrekeningen en draagt bij aan een groenere planeet. Het mooie van zonnepanelen is dat ze tegenwoordig voor bijna elk dak wel een oplossing bieden, of je nu in een rijtjeshuis in de stad woont of op een vrijstaande boerderij midden in de natuur zit.

Reacties