Foto: Bouw_Cstof_1

Snel stofzuigen met centraal stofzuigsysteem

Kort gezegd heb je bij centraal stofzuigen alle voordelen van de stofzuiger bij de hand en alle ongemakken ergens anders. Lees hier waarom het handig is.

Guido van Loon

Er zijn ook systemen waarbij de schakelaar op de handgreep zit. Je hoeft dus niet meer met stofzuigers aan de haal te gaan, maar je kunt via aansluitpunten gemakkelijk de hele woning schoonhouden. Helemaal in een nieuwbouwwoning is een centraal stofzuigsysteem gemakkelijk te installeren. Drie redenen waarom deze installatie absoluut de moeite waard is: Gemak, Geruisloos en Gezond. Een overzichtje van de drie G’s van het centraal stofzuigen.

Gemak

Met een centraal stofzuigsysteem sjouw je niet meer met de stofzuiger door het hele huis. De lange flexibele zuigslang is licht van gewicht en is gemakkelijk te hanteren op lastige plekken, zoals de trap. Ook behoort het zoeken naar een vrij stopcontact - want het snoer is weer te kort - met dit systeem tot het verleden. Hoe vaak zorgt jouw reguliere stofzuiger niet voor een botsing met de net geschilderde deurposten of met meubilair? En hoe vaak verstrengelt de draad niet met de wieltjes of blijft het apparaat ergens achter steken? Dankzij het centraal stofzuigsysteem heb je meer gemak en minder ergernis! Bovendien schijnt deze manier van zuigen 30% in tijd te schelen.

 

Geruisloos

Het conventionele stofzuigen gebeurt meestal als iedereen de deur uit is. Want wie wordt er nu niet gek van dat lawaai? Doordat de zuigunit op een, vaak ver weg gelegen plek is geplaatst, is het zuigen bijna geruisloos geworden. Het enige dat nog hoorbaar is, is het zachte geluid van het aanzuigen van de lucht.

 

Gezond

Een conventionele stofzuiger filtert grove stofdeeltjes uit de lucht. Echter, het blaast een groot aantal deeltjes weer terug de ruimte in. Het zijn vaak de minuscule stofdeeltjes die je een tijdje later kunt zien liggen op de salontafel of televisie. Dankzij de enorme zuigkracht van de unit verwijder je met dit centrale systeem wél alle stof uit de ruimte. Bovendien wordt de lucht gefilterd en worden vuile delen via een afvoer van de centrale motorunit naar buiten of in de kruipruimte geblazen. Maar er wordt meer weggezogen: ook huismijt wordt dankzij dit systeem uit de leefruimte weggezogen. Al met al zorgt een centraal stofzuigsysteem dus voor een gezonder binnenmilieu, waar ook astmapatiënten baat bij hebben.

 

Programma van Eisen

Het installeren van een systeem is zeker in nieuwbouw eenvoudig. Kies je voor dit systeem dan moet je dit al in het Programma van Eisen aangeven. Dan kan de architect bij het maken van het ontwerp al rekening houden met het buizensysteem en de plaatsing van de centrale unit. De installatie van het buizenstelsel vindt plaats ergens tussen het voltooien van de ruwbouw en het uitvoeren van het pleisterwerk. Het ideale moment om de buizen te plaatsen is net na het voltooien van de ruwbouw en voor het plaatsen van de nutsvoorzieningen. Dan hoeft alleen de motor nog maar te worden geplaatst en aangesloten.

 

Een doorsneewoning is voorzien van vier aansluitkleppen. In onderhoud is dit systeem niet duur of tijdrovend; afhankelijk van het gebruik dien je meerdere malen per jaar de stofcontainer leeg te maken en één keer per jaar de eindfilter te vervangen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties