Foto: Overstappen-naar-een-smarthome--5-voordelen

Overstappen naar een smarthome: 5 voordelen

Vandaag de dag hoor je de term ‘smarthome’ steeds vaker noemen. Wat is een smarthome dan precies?

Guido van Loon

Dit is een woning die voorzien is van allerlei ‘slimme’ apparaten. En slimme apparaten kun je vanaf een afstandje bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld met je telefoon de gordijnen openen en sluiten, een kopje koffie zetten en nog veel meer. Wat zijn de voordelen hier nu van?

1. Op lange termijn bespaar je kosten

In eerste instantie is een smarthome natuurlijk best een investering. Je kunt de kosten drukken door voor een voordelige smartphone met abonnement te gaan, zoals de Oppo Find X3 Lite om je apparaten te bedienen. De apps waarmee je jouw slimme apparatuur kunt bedienen, download je eenvoudig in de Google Play Store. Op de lange termijn zal je merken dat je kosten bespaart, omdat je alleen die energie verbruikt die je nodig hebt. Nu zal je soms de cv aan laten staan, omdat het huis dan lekker warm blijft, terwijl je die bij een smarthome gewoon pas aan kunt zetten wanneer je bijna thuis bent. Ook als je op vakantie bent, kun je zo eenvoudig de verlichting bedienen bijvoorbeeld. Verder kun je precies zien hoeveel stroom het apparaat gebruikt, ook als deze in stand-by staat.

2. Je kunt veel zaken vanaf je smartphone bedienen

Wanneer je allerlei apparaten in huis gewoon vanaf je smartphone kunt bedienen, zorgt dat voor nog meer comfort. Je kunt lekker op de bank blijven zitten of in bed blijven liggen, terwijl jouw kopje koffie al doorloopt bijvoorbeeld. Ook kun je eenvoudig op je smartphone de babykamer in de gaten houden, terwijl je ondertussen ontspannen naar je favoriete Netflix-serie kijkt. Heb je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S20 FE 5G, dan kun je Google Assistant gebruiken om je slimme apparaten te bedienen. Ook Amazon Alexa behoort tot de mogelijkheden.

3. Smarthome-systemen zijn vaak veiliger

Binnen een smarthome-systeem vallen ook allerlei veiligheidssystemen, bijvoorbeeld op het gebied van inbraakpreventie. Met een slimme deurbel kun je ook onderweg precies zien wie er bij je aanbelt en je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat de deuren automatisch op slot gaan wanneer iedereen van huis is. Dit gebeurt dan met behulp van geofencing. Je kunt de beveiligingscamera’s eenvoudig aan je smartphone koppelen, zodat je zelfs op vakantie controle hebt over je woning. Zo kun je instellen dat je een melding krijgt als er beweging in huis wordt gedetecteerd.

4. Je bespaart er tijd mee

Het is niet alleen heel erg lekker als je nog even in bed kunt blijven liggen terwijl jouw kopje koffie doorloopt, het bespaart je ook gewoon tijd. Je kunt je tijd veel efficiënter indelen, doordat de meest standaard klusjes in huis al gedaan worden. Het is zelfs mogelijk om ervoor te zorgen dat je tuin automatisch bewaterd wordt wanneer deze te droog wordt. Wist je dat je ook een smart speaker kunt gebruiken? Zo kun je bijvoorbeeld na het ontwaken even de afspraken voor die dag doornemen, terwijl jij je staat te scheren of voor de spiegel opmaakt. Handig!

Reacties