Zelf de buitenramen wassen: deze spullen heb je nodig

Wat doe jij op een mooie zonnige dag? Een terrasje pakken, lekker in de achtertuin zitten met een boek of doe je liever een nuttig klusje?

Guido van Loon 30 Mei 2019

Misschien is het wel eens tijd om de buitenramen te wassen. Tijdens de koude en regenachtige dagen heb je hier toch wat minder zin in. En hoewel het misschien niet de allerleukste bezigheid is, kun je het jezelf toch wat makkelijker maken. Met de onderstaande benodigdheden zijn jouw ramen binnen no time weer schoon!

1. Stevige ladder

Als je alle buitenramen gaat wassen (dus ook die van de bovenverdieping), dan mag een stevige ladder niet ontbreken. Dit is noodzakelijk voor de veiligheid. Koop daarom een praktische ladder van goede kwaliteit. Denk aan een houten schuifladder of glazenwassersladder. Deze zijn veel steviger dan een aluminium variant! Bovendien voelt hout altijd warm aan en geleidt het geen elektriciteit. Kies voor een houten ladder met rubberen voeten voor goede grip op de ondergrond.

2. Schone spons en zeem

Het is belangrijk dat je geen oude en vuile spons of zeem gebruikt. Hiermee krijg je de ramen namelijk niet goed schoon. Let er daarnaast op dat je de spons niet te nat maakt. Dit kan lekvlekken veroorzaken op de ramen, kozijnen en muren.

3. Emmer met warm water

Vul een emmer met lauw tot warm water. Dit is beter voor heldere ramen dan ijskoud water. En ook nog eens een fijne temperatuur voor je handen!

4. Afwasmiddel of glansmiddel

Veel mensen gebruiken veel te veel zeep of schoonmaakmiddel. Dat is helemaal niet nodig! Dit kan zelfs een waas en een hoop strepen veroorzaken. Voeg daarom maar een paar druppels afwasmiddel toe aan het water of gebruik een beetje glansmiddel. Blijf in ieder geval weg bij de spiritus en agressieve middelen.

5. Tandpasta

Wist je dat je met tandpasta een hoop vlekken kunt verwijderen? Het is bijvoorbeeld erg handig om vogelpoep mee weg te poetsen. Gebruik hiervoor een kleine borstel of een doek. Doe dit voordat je aan de slag gaat met het sopje en de spons.

6. Raamtrekker van goede kwaliteit

Met een slechte raamtrekker krijg je de buitenramen onmogelijk streeploos schoon. Koop daarom een raamwisser van goede kwaliteit en vervang het rubber op tijd.

7. Eventueel een telescoopsteel

Als het een grote uitdaging is om de bovenste ramen te bereiken, kan een telescoopsteel goed van pas komen. Dit is een lange uitschuifbare steel waar je een borstel of raamwisser aan kunt bevestigen. Er zijn zelfs stelen met een wateraansluiting en zeepdispenser!

8. Droge en schone microvezeldoek

Hoewel je de kozijnen prima kunt droogmaken met een theedoek, is een microvezeldoek nog een betere keuze. Met deze zachte doek kun je ook het fijne vuil en stof goed wegvegen zonder dat je iets beschadigt.