Foto: 2016/tudor-kozijnen.jpg

Stalen kozijnen en deuren, veelzijdig en tijdloos

Raam- en deurprofielen van staal zijn in aanschaf iets duurder dan hout, composiet of kunststof, maar je hebt dan ook wat.

Doordat staal veel sterker is dan andere materialen kunnen stalen raam- en deurprofielen veel slanker uitgevoerd worden. Een paar mooi uitgevoerde stalen deuren kunnen daardoor een heel andere uitstraling aan een gebouw geven. Stalen profielen zijn eveneens uitermate geschikt als constructie voor een serre of tuinkamer. De ramen kunnen direct in de constructie zelf geplaatst worden waardoor er een minimalistische eenvoud van glas en staal ontstaat. Ondanks dat deuren en ramen van staal tegenwoordig geen koudebruggen meer hebben, je hebt dus geen last meer van kozijnen waar het water afdruipt bij grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten, is staal minder gewild dan andere kozijn- en deurmateriaal. Op zich is dat vreemd, want als we de voors en tegens van stalen deuren op rij zetten, komen ze er helemaal zo slecht nog niet uit.

Voor- en nadelen van staal

- Hoge mate van inbraakwering.
- Indien goed onderhouden gaat staal veel langer mee dan andere materialen.
- Dankzij de moderne isolatietechnieken hebben stalen kozijnen een hoge isolatiewaarden.
- Dezelfde profielen zijn zowel binnen als buiten te gebruiken. Dat geeft een mooie eenheid.
- Geschikt voor dubbel en zelfs driedubbel glas.
- Moderne stalen deuren, zoals de STEEL DESIGN profielen van Tudor kozijnen beschikken over een vuilafstotende laag die schilderen overbodig maakt.
- In alle vormen verkrijgbaar, zoals taatsdeuren of af te werken met bijzonder smeedwerk.

Zodra we daar de nadelen tegenover zetten, zien we dat die eigenlijk schril afsteken tegen de genoemde voordelen.

- Duurder in aanschaf dan kunststof of hout.
- Minder duurzaam dan de meest duurzame houtsoorten, dus altijd nog wel duurzamer dan de gemiddelde houten deur of kozijn.
- De plaatsing is, vanwege het gewicht van het staal, moeilijk zelf te doen.

De afwerking

Dankzij de poedercoating zijn stalen kozijn- en deurprofielen zo goed als vrij van onderhoud. Buitendeuren krijgen hier bovenop nog eens een extra behandeling. Voor het opstralen van de poedercoating krijgt het staal eerst een metalliseerbehandeling. Hierbij wordt er onder hoge druk een corrosiebestendige laag op het profiel of deur gespoten. De kit of stopverf waarmee vervolgens het glas in de sponningen wordt gezet wordt bij stalen kozijnen in dezelfde kleur gedaan als dat het profiel is gecoat. Vanzelfsprekend kan dat in elke gewenste RAL-kleur.

Reacties