Foto: press_2013//foka-glas-in-lood-klein.jpg

Foka-Glas: al meer dan 25 jaar specialist in glas-in-lood

Overal zie je ze: glas-in-loodramen en -deuren met warme kleuren in stijlvolle ontwerpen. Foka-Glas is specialist in glas-in-lood en Tiffany en is een begrip als het gaat om deze glaskunsten.

Overal zie je ze: glas-in-loodramen en -deuren met warme kleuren in stijlvolle ontwerpen. Foka-Glas is specialist in glas-in-lood en Tiffany en is een begrip als het gaat om deze glaskunsten.

Het bedrijf, dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert, heeft een grote rol gespeeld in de populariteit van glas-in-lood en Tiffany. Zij leveren maatwerk in nieuw en gerestaureerd glas-in-lood in heel Nederland en brengen daarmee sfeer in nieuwe en oude panden. Foka biedt daarnaast alle materialen voor de hobbyist. Van workshops tot instructieboeken en van glas tot honderden patroonboeken.

Glas-in-lood en Tiffany op maat

Een oude glas-in-looddeur laten herstellen? Glas-in-lood voor een nieuwbouwwoning? Foka kan voor elke wens een raam op maat maken en zorgt daarmee voor karakter en stijl in klassieke en moderne panden. De vakmensen van Foka ontwerpen in opdracht en leveren eigen designs. Daarbij wordt gebruik gemaakt van authentiek glas waarin nuanceringen helder en kleurig overkomen, zoals tisch kathedraal- en mondgeblazen antiekglas. Naast ramen en deuren ontwerpt Foka ook lampen, raamhangers, wanddecoraties en attributen zoals zuilen, klokken en dieren in glas-in-lood en Tiffany.

Workshops en materialen

Foka verzorgt al bijna vijfentwintig jaar workshops. De docenten brengen hun kennis en vaardigheden deskundig over, zodat cursisten al na een dag zelfstandig aan de slag kunnen. Foka verkoopt ook alle materialen. Vanwege de groeiende interesse, produceerden Foka-oprichtster Clarien Foolen de instructie-DVD 'Meer met glas' en 'Het jaren dertig Patronenboek'. Daarnaast schreef zij de instructieboeken 'Glas-in-loodramen maken' en 'Werken met Tiffany', beide uitgegeven door Uitgeverij Cantecleer. In het atelier - dat zich in de winkel bevindt - kunnen geïnteresseerden zien hoe het ambacht wordt uitgevoerd.

Foka-Glas

Foka werd in 1985 opgericht door Geer en Clarien Foolen-Van de Kamp. In 25 jaar groeide het bedrijf uit tot een zaak met veertien medewerkers. De winkel met atelier beschikt over een enorme collectie en er wordt vakwerk op maat gemaakt. Inmiddels heeft ook de tweede generatie een passie voor glas. Dochter Jodi volgt haar moeder op. Clarien: 'Wij maakten van onze hobby ons werk en brengen het enthousiasme over door middel van onze producten, workshops en boeken.' Jodi: 'Het is bijzonder te zien dat de interesse voor dit ambacht nog steeds toeneemt. Het kleurige glas brengt sfeer in huis en daar genieten mensen van!'

Open dag: zondag 5 september

Op zondag 5 september 2010 toont Foka-Glas zijn glaskunsten tijdens de open dag. Van 11:00 tot 16:00 uur geven ambachtslieden demonstraties en uitleg over de glastechnieken Glas-in-lood, Tiffany en Brandschilderen.

Voor meer informatie en de webwinkel: www.foka-glas.nl.

Reacties