Foto: press_2013/climawin-energieslimme-ramen.jpg

CLIMAWIN 'energie-slimme' ramen

Nieuwe 'slimme' ramen van CLIMAWIN besparen 20% op energiegebruik.

In de winter zijn ramen en ventilatiesystemen vooral in oudere gebouwen verantwoordelijk voor warmteverlies, de nieuw ontwikkelde CLIMAWIN ramen voorkomen dat. Een onderzoeksteam van drie Europese fabrikanten en leveranciers van raam- en ventilatiesystemen uit het MKB heeft een nieuwe technologie voor ramen in woningen en bedrijfspanden ontwikkeld die moet zorgen voor energiebesparing en zelfs warmteterugwinning. Bovendien verkoelen de ramen ’s zomers, zodat dure airconditioning vaker uitgeschakeld kan worden. Het systeem kan daardoor in alle soorten klimaten worden gebruikt en is interessant bij zowel renovaties als nieuwbouw.

Hoe het werkt

Er is geen elektriciteitsbedrading nodig want de ramen worden aangedreven door zonnecellen en draadloos aangestuurd door sensoren in de kamer. Projectleider Brian O’Brien, van Solearth Ecological Architecture: 'CLIMAWIN zorgt ervoor dat in koude klimaten op noordelijke, oostelijke en westelijke gevels geventileerde lucht wordt voorverwarmd en op de zuidelijke gevels de zon gebruikt wordt als warmtebron. Een CLIMAWIN raam in een warm klimaat laat het daglicht naar binnen, maar verlaagt de ongewenste zonnewarmte. Het biedt een betere isolatie, winst uit zonne-energie en het gereguleerd doorlaten van daglicht.'

Testresultaten met de CLIMAWIN ramen laten een verbetering van 18-24% in energieprestaties zien. Het raam is ontwikkeld door zeven partners, voornamelijk MKB’s, uit Denemarken, Duitsland, Ierland en Portugal . Het project wordt mede mogelijk gemaakt door investeringen van Europese Unie.

Wereldwijde afzetmarkt

Na een ontwikkelingsduur van drie jaar wordt CLIMAWIN nu door drie van de projectpartners commercieel gelanceerd. De CLIMAWIN ramen zijn vanaf eind 2014 in heel Europa verkrijgbaar. Producenten kunnen een licentie van het consortium kopen die hen in staat stelt de CLIMAWIN technologie toe te passen in hun eigen productie. Naast Europa richt het team zijn pijlen op belangrijke markten als de Verenigde Staten, Canada en Rusland.

Michael Jennings, woordvoerder voor European Research, Innovation and Science en van Máire Geoghegan-Quinn, commissaris Innovation and Science: 'MKB’s vormen de spil van onze economie, CLIMAWIN laat zien dat er ook voor MKB’s grote commerciële mogelijkheden zijn bij het verlagen van koolstofemissies.. Deze technologieën zorgen ook voor een lagere energierekening voor consumenten en bedrijven. De EU zal meer investeren in dit soort onderzoek in het kader van het nieuwe Horizon 2020 investeringsprogramma.'

Meer informatie: www.climawin.eu

Publicatiedatum: 3 februari 2014.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties