Foto: raamfolie-1

6 manieren om pottenkijkers buiten te houden

Er is weinig vervelender dan nieuwsgierige pottenkijkers die steeds naar binnen gluren.

Dat kunnen je buren zijn, die elke keer even kijken wat jij aan het doen bent. Maar vaak genoeg zijn het volslagen vreemden die naar binnen staren. Vooral als je huis dicht bij de stoep ligt, is de kans groot dat dat gebeurd. Wil jij geen pottenkijkers die telkens naar binnen gluren? Hier vind je zes manieren om ze buiten de deur te houden!

1. Goede raamfolie

Raamfolie werkt meestal heel goed om nieuwsgierige blikken te weren. De raamfolie van Raamfolieparadijs is gemakkelijk te bevestigen. Meestal is een standaard raamfolie voldoende. Hebben jouw ramen een vreemde vorm, of heb je gewoon geen zin om de folie bij te snijden? Dan bestel je raamfolie op maat. Bevestig de folie zo dat iemand van gemiddelde lengte die buiten staat niet meer naar binnen kan kijken.

2. De juiste raambekleding

Sommige soorten raambekleding werken ook prima om pottenkijkers buiten te houden. Denk bijvoorbeeld aan jaloezieën. Het is vaak vrij lastig om daar tussendoor naar binnen te gluren. Ook gordijnen die je overdag vanaf onderen kunt sluiten, zoals plisségordijnen, kunnen hier goed voor gebruikt worden. Je hebt dan toch gewoon genoeg licht in huis.

3. Gezellige decoraties voor het raam

Het is natuurlijk leuk om wat decoraties voor het raam te zetten. Heb jij last van pottenkijkers? Probeer dan eens om grote, opvallende decoraties te plaatsen. Of zet een aantal grote kamerplanten in de vensterbank. Het is dan lastiger naar binnen te kijken en bovendien heb jij geen last meer van die starende blikken. Het is nog gezellig ook!

4. Beschutting van de tuin

Heb je wel een (kleine) voortuin? Dan kun je zorgen voor beschutting vanuit de tuin. Een hoge heg is misschien wat drastisch, maar voorkomt zeker gegluur. Ook een klein boompje dat handig is geplaatst kan zorgen voor wat meer rust. Je moet je wel altijd afvragen of zo’n heg of boompje het licht niet teveel wegneemt. Het is tenslotte ook weer niet nodig om de hele dag in de schaduw te zitten omdat anderen zo nieuwsgierig zijn.

5. Raamstickers / raamkunst

Een alternatief voor raamfolie is het gebruik van raamstickers. Deze leiden de aandacht behoorlijk af en kunnen erg gezellig staan. Raamkunst is ook erg grappig. Heb je kinderen, dan is dit zeker een goede optie. Met raamverf of een raamstift kunnen ze de prachtigste tekeningen maken. Zo hebben zij een mooie mogelijkheid om regelmatig wat nieuws te verven en heb jij geen last meer van die pottenkijkers.

6. Goede beveiliging

Dit is niet echt een methode om te voorkomen dat er naar binnen wordt gekeken, maar wel om mensen daadwerkelijk buiten te houden. Zorg voor inbraakveiligheid en hang eventueel zelfs een kleine camera op. Lang niet elke gluurder is onschuldig. Het is bijvoorbeeld een geliefde methode van inbrekers om eerst te kijken waar wat te halen is. Goede beveiliging kan zorgen dat ze toch liever een andere woning kiezen.

Het is heel erg vervelend als mensen bij jou naar binnen kunnen kijken. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de overburen dichtbij wonen en telkens even kijken. Maar ook andere passanten kunnen lastig zijn. Woon je bijvoorbeeld vrij dicht aan een drukke straat, dan kijken mensen ook al snel naar binnen. Zo heb je weinig privacy en heb je misschien ook een onveilig gevoel. Toch zijn simpele maatregelen meestal voldoende om het gegluur te stoppen. Met de bovenstaande 6 tips zal een pottenkijker het in elk geval een heel stuk moeilijker krijgen om (onopvallend) naar binnen te gluren.

Reacties