Foto: kozijnen-wonen

Kunststof kozijnen kopen? Dit zijn de voordelen

Heb jij de verbouwkriebels ook gekregen en ben je klaar met de binnenkant van je huis? Kijk dan eens naar de buitenkant van de woning.

Marlou 10 Mei 2023

De laatste jaren zijn veel Nederlanders aan het verbouwen geslagen. Het thuis zijn door de pandemie zorgde ervoor dat we massaal onze leefomgeving wilden aanpassen. Heb jij de verbouwkriebels ook gekregen en ben je klaar met de binnenkant van je huis? Kijk dan eens naar de buitenkant van de woning.

Een groot deel van de, met name oude, woningen beschikt namelijk nog over houten kozijnen. Deze kozijnen vergen veel onderhoud en zijn erg gevoelig voor houtrot. Ga je liever voor onderhoudsarme kozijnen? Dan zijn kunststof kozijnen iets voor je. Dit soort kozijnen zijn overal in Nederland te verkrijgen, zoals het scoren van kunststof kozijnen in Friesland.

Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur

Er zijn verschillende voordelen te ontdekken aan kunststof kozijnen. Een van de grootste voordelen is zonder twijfel het feit dat dit soort kozijnen een lange levensduur hebben. Je mag uitgaan van een levensduur van zo'n 50 jaar, maar in de meeste gevallen gaan ze nog wel langer mee. Dat betekent dat je waarschijnlijk maar één keer in je leven nieuwe kozijnen hoeft aan te schaffen, tenzij je natuurlijk esthetisch gezien een keer wat nieuws wil.

In verhouding zijn kunststof kozijnen op die manier dus erg voordelig, omdat houten kozijnen eens in de 20 jaar moeten worden vervangen. Daar moet je dus keer op keer geld voor betalen. Tel daarbij op dat er veel kunststof kozijnen beschikbaar zijn die relatief voordelig zijn. Hout is erg geliefd om de mooie, rustieke look, maar is ook vaak een stuk duurder. Dat betekent dat je met kunststof kozijnen echt veel goedkoper uit kunt zijn.

Betere isolatie met kunststof kozijnen 

Wat hierbij goed is om te weten, is dat kunststof kozijnen nog op een andere manier energiebesparend zijn. Ze bieden namelijk een betere isolatie dan houten kozijnen. Kunststof kozijnen zijn zowel geluids- als warmtedicht. Dat heeft te maken met de vele luchtkamers in een kozijn, waarbij geldt: des te meer luchtkamers er in een kozijn zitten des te beter de isolatie is. Het is dus aan te raden om daar goed op te letten.

Natuurlijk helpt het extra goed wanneer het kozijn ook nog eens over écht goede beglazing beschikt. Duurzaam glas zoals HR++ glas is de beste keuze wanneer je energie en zo geld wil besparen op je energierekening. In de zomer zorgen dergelijke goede kozijnen en beglazing er juist voor dat je huis lekker koel blijft, omdat de warmte door de goede isolatie buiten wordt gehouden. Ook wordt het geluid van buiten goed gedempt met deze combinatie.

Eenvoudig te onderhouden en veilig in gebruik

Zoals we hierboven al schreven, zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm. Dat houdt in dat ze weinig onderhoud nodig hebben om mooi te blijven. Bij andere kozijnen, zoals houten kozijnen, zit dat net even anders. Hout is heel gevoelig voor weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en kou. Temperatuurverschillen zorgen ervoor dat het hout krimpt en uitzet, waardoor er openingen in het materiaal kunnen komen. Omdat daar viezigheid in kan gaan zitten, is het nodig om je houten kozijnen minstens een keer per jaar onder handen te nemen. 

Dit kan met lauwwarm water en een zacht of speciaal schoonmaakmiddel. Kunststof kozijnen kun je vaak al afnemen met een natte doek wanneer ze bijvoorbeeld vies zijn geworden door het weer. Je hebt hier weinig tot geen schoonmaakmiddelen bij nodig, wat ook weer beter is voor het milieu. Ook fijn: kunststof kozijnen zijn door de aanwezigheid van stalen profielen erg inbraakwerend. Daardoor is het dus ook nog eens een veilige keuze, helemaal wanneer je ze combineert met gecertificeerd hang- en sluitwerk.

Subsidie mogelijk in diverse provincies waaronder Friesland

Wist je tot slot dat je mogelijk subsidie aan kunt vragen voor het aanschaffen van kunststof kozijnen? In verschillende provincies in Nederland is het mogelijk om op een aantrekkelijke manier je woning te isoleren. Dat is direct de reden waarom dit beschikbaar is. Daarom moet je naast het kopen van kunststof kozijnen nog wel aantonen dat je nóg een isolerende maatregel neemt. Op de website van RVO lees je daar meer over.

Het is onder andere mogelijk om kunststof kozijnen in Friesland met subsidie aan te schaffen. Inwoners van deze hele provincie komen in aanmerking voor deze regeling. Op die manier zorg je ervoor dat het kopen van dit soort kozijnen financieel gezien nog interessanter is. Je krijgt als het ware korting op de aanschaf, je bespaart geld omdat je minder hoeft te stoken en je hoeft ze minder vaak te vervangen in verhouding met bijvoorbeeld houten kozijnen. Win-winsituatie dus

Reacties