Foto: mancave-gebruikte-materialen

Gebruikte materialen zijn ideaal voor het bouwen van een mancave

Droom jij er ook al lang van, om je eigen mancave te gaan bouwen? Heb je al wat ideeën opgedaan en ben je nu helemaal zeker van wat je wil?

Dan wordt het tijd om jouw droom om te zetten in de praktijk. Een mancave is een leuke plek waar je met vrienden kunt afspreken. Bepaalde zaken, zoals een bar en een pooltafel mogen niet ontbreken. Toch is het ook belangrijk om na te denken over de basisbenodigdheden. Hoe ga je je mancave bouwen? Afhankelijk van je budget, kan je kiezen voor een luxueuze of minder luxueuze afwerking. Gelukkig kan je ook met weinig geld een fantastische mancave maken: met gebruikte bouwmaterialen bijvoorbeeld.

Wat zijn gebruikte bouwmaterialen?

Tweedehands bouwmaterialen zijn effectief bouwmaterialen die ooit al eens gebruikt zijn geweest. Bepaalde zaken zoals cement kan je natuurlijk moeilijk hergebruiken, maar houten panelen, kozijnen, ijzerwaren of sanitair kan je gerust nogmaals gebruiken. Uiteraard zijn de gebruikte bouwmaterialen geen producten die werden weggedaan omdat ze kapot waren. Gebruikte bouwmaterialen, zijn producten die geen dienst meer konden doen voor de vorige eigenaars. 

Stel dat je bijvoorbeeld een dak afbreekt omdat je een volledig nieuw huis wilt bouwen, dan zijn de houten balken die het dak recht hielden niet meer nuttig voor die eigenaars. Bovendien kunnen ze de balken niet zo eenvoudig bewaren tot het nieuwe dak erop moet, want we spreken over een termijn van enkele maanden tot zelfs jaren. Het is dus niet zo dat deze balken niet meer stabiel zijn, maar de vorige eigenaars kunnen er gewoon tijdelijk niets mee doen. 

Op dit moment al, maar zeker ook in de toekomst, zal een huis niet meer worden gezien als een hoop stenen, maar als een materialen mijn. Alles wat je ooit in een huis stopt, of toch het meeste, zou je er na verloop van tijd ook weer moeten kunnen uithalen.

De mancave inrichten

Het klopt dat er sommige steenrijke ondernemers zijn, die hun mancave super luxueus inrichten. Ze gebruiken marmer aan de muur, een mooie natuursteen op de vloer en alles afgewerkt tot in de kleinste details. Ieder zijn eigen smaak natuurlijk, maar is het niet de bedoeling van een mancave dat er een huiselijke sfeer hangt? Voor mij persoonlijk mag een mancave een beetje rommelig worden ingericht. Natuurlijk niet dat er vuilnis overal in het rond ligt, maar eerder een beetje nonchalant.

Bovendien is het ook erg leuk om wat meer industriële materialen te gebruiken in je mancave. Een industriële look zorgt er net voor dat een mancave ook effectief voor stoere mannen is. De ijzeren robuuste materialen zorgen namelijk voor een stoere look en feel. Ook steigerhout meubels kunnen aan die sfeer bijdragen. Daarnaast brengen ze ook een zeer huiselijke sfeer met zich mee. 

Waarom kiezen voor tweedehands bouwmaterialen in je mancave?

Zoals ik net al zei, zorgen bouwmaterialen in een industriële stijl voor een stoere en tegelijk huiselijke look en feel. Gebruikte bouwmaterialen zien er vaak een beetje retro uit. Hoewel de kwaliteit van een tweedehands balk net zo goed kan zijn als die van een nieuwe, zal de kleur van de gebruikte balk er misschien wel al wat anders uitzien. Door de inval van het licht zullen sommige kleuren wat lichter worden. Daarnaast doet men vaak te veel moeite, om een nieuw product er perfect te laten uitzien. De nonchalance die je nodig hebt om een fantastische sfeer te creëren in jouw mancave, vindt je niet terug in deze uiters perfecte materialen. Voor een gezellige mancave, mag er hier en daar al eens een hoekje af zijn.

Een ander groot voordeel van het gebruiken van tweedehands bouwmaterialen, is dat er vaak ook stukken tussen zitten, die je nu niet meer kunt kopen. Herinner je je nog het moment waarop je voor het eerst een avondje ging stappen? Wel, de kroegen van toen hadden een heel specifieke uitstraling. Dat kwam allemaal door de materialen die gebruikt werden voor de inrichting. Vandaag de dag vind je dat helaas nergens meer. Zou het niet leuk zijn om diezelfde materialen dan nu terug te gebruiken in jouw mancave? Een echte traditionele kroeg, zodat je met jouw vrienden kan feesten zoals in de goede oude tijd.

Het gebruik van tweedehands bouwmaterialen zorgt niet alleen voor een mooi eindresultaat, maar het is ook nog eens goed voor de natuur. Jaarlijks worden er zoveel bouwmaterialen vernietigd, terwijl ze eigenlijk nog perfect bruikbaar waren. De natuur doet zo zijn best om nieuwe bomen te laten groeien en wat doen wij? Wij verbranden de balken, die we niet meer nodig hebben, zo snel mogelijk.

 

Reacties