Foto: 000-regen-wateroverlast-huis-tips-waterproof-regenproof-zware-regenval-schade-voorkomen

8 Tips om je huis te beschermen tegen regen en wateroverlast

Met deze makkelijke oplossingen voorkom je lekkage en waterschade in en om het huis.

Sandra van Koningshoven

Heel veel regen tegenwoordig

Zware regenbuien zijn geen uitzondering meer. Vooral in de herfst natuurlijk, maar ook in de zomer hebben we er tegenwoordig allemaal last van. Wij Nederlanders trekken gewoon een regenpak aan en springen op de fiets, want wij kunnen wel tegen een stootje.

Fietsen123-regen-wateroverlast-huis-tips-waterproof-regenproof-zware-regenval-schade-voorkomen

Maar je huis en tuin hebben wel wat meer bescherming nodig. Schade door regen kan flink wat geld kosten namelijk. Het is dus verstandig om te controleren of je huis wel waterproof is. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Dit kun je allemaal doen om je huis waterproof te maken

En dan ik heb ook nog twee handige tips voor een 'regenproof' tuintje.

1. Plat dak controleren

Woon je in een bungalow of een ander soort huis met een plat dak? Dan verdient je dak altijd wat extra aandacht. Platte daken zijn namelijk wat gevoeliger dan schuine daken. Check altijd of het water goed kan weglopen: dus of je afvoeren niet verstopt zijn. Check ook de dakranden op barsten en scheuren, want het allerkleinste kiertje kan al voor heel veel waterschade zorgen.

Tilmar-bladvanger-regen-wateroverlast-huis-tips-waterproof-regenproof-zware-regenval-schade-voorkomen

2. Check je dakpannen en zink

Een schuin dak heeft meestal dakpannen. Als die niet goed recht liggen, kan ook dat lekkage veroorzaken. Heeft je dak een kil (knik)? Ook die is gevoelig voor lekkage. Net zoals de randen rondom je schoorsteen. Voor beide geldt: controleer de verbindingen en het zink op scheuren en zorg ervoor dat er geen bladeren blijven liggen. Daarmee voorkom je heel veel ellende.

3. Schaf een regenton aan

Al het water dat van je dak stroomt, komt in het riool terecht. Stroomt al die regen tegelijk het riool in? Dan kan dat voor overlast zorgen. Denk maar eens al die straten die blank staan tijdens regenbuien. Als je de regenpijp afkoppelt en er een regenton onder monteert, kun je dat probleem voorkomen. Je vangt het water tenslotte op, voordat het het riool in gaat. Nog een voordeel: het opgevangen water kun je weer gebruiken om je plantjes later water te geven.

Trendyard-regen-wateroverlast-huis-tips-waterproof-regenproof-zware-regenval-schade-voorkomen

4. Maak een groendak!

Een groendak staat niet alleen mooi, maar heeft een paar belangrijke voordelen: je dak gaat langer mee, het is gezond voor bijen en andere insecten en het isoleert warmte en geluid. Maar in dit geval het belangrijkste: de plantjes kunnen heel veel water opnemen. En dat voorkomt dus wateroverlast. Een moeilijke en dure grap zeker? Welnee. Bij GroendakOnline bijvoorbeeld, kun je pakketten bestellen waarmee je zelf een groendak kunt aanleggen.

Groenedaken.net-regen-wateroverlast-huis-tips-waterproof-regenproof-zware-regenval-schade-voorkomen

5. Altijd je dakgoot schoonmaken

Als je dakgoot vol zit met bladeren of ander afval, kan hij verstopt raken en overlopen. Met als resultaat: waterschade in huis. En dat wil je natuurlijk niet. Maak daarom minstens één keer per jaar je dakgoten schoon. Tip: als je een bladvanger voor de pijp plaatst, voorkom je in ieder geval verstopping.

6. Bescherm je kelder extra

Heb je een kelder? Tref dan zeker maatregelen, want door de lage ligging zijn kelders gevoelig voor wateroverlast. Isoleer de wanden en vloeren, leg waardevolle spullen altijd op planken, plaats stopcontacten en kabels altijd zo hoog mogelijk en gebruik geen vloerbedekking of houten vloeren.

7. Maak een geveltuintje

We hebben tegenwoordig heel veel tegels in onze tuin. Hartstikke mooi natuurlijk, maar niet handig voor waterafvoer. Aarde neemt nu eenmaal beter water op dan een harde tegel. Haal daarom eens een rijtje tegels weg – het liefst langs de gevel van je huis – en zet daar wat leuke bloemen of planten in. Dat staat niet alleen gezellig, maar helpt ook bij een droger huis.

geveltuin-regen-wateroverlast-huis-tips-waterproof-regenproof-zware-regenval-schade-voorkomen

8. Zorg voor afschot of plaats een drain

Afschot? Dat leg ik even uit, want daar is niks moeilijks aan. Afschot betekent dat je tuin schuin afloopt. Als je tuin bij je huis hoger ligt dan het deel bij de poort of aan de straatkant, loopt het van je huis af. Iets duurder, maar je kunt ook een drainagesysteem aanleggen. Dat is een soort goot in je tuin, waardoor het water makkelijker wegloopt en je tuintje lekker droog blijft.

Dit is ook handig!

Het nut van een regenton

Mooi en lekker makkelijk: kunstplanten in je tuin

Zo hou je katten uit je tuin 

Reacties
Waterschot.nl

Mooi lijstje met tips. Om wateroverlast in bijvoorbeeld huis of kelder te voorkomen is het plaatsen van een waterschot een goed idee. Check https://waterschot.nl

3 jaar geleden