Foto: 7AB4945D-D529-45A4-AA1C-E1C74A44C395

7 dingen die je vaak vergeet tijdens het verbouwen

Verbouwen lijkt zo makkelijk. Je zorgt dat je genoeg geld hebt en je maakt een plan. Daarmee ga je aan de slag.

1. Een goede inboedelverzekering

De inboedelverzekering van Centraal Beheer is best handig bij het verbouwen. Een inboedelverzekering geldt namelijk voor alle spullen en gereedschappen in huis. Je bent met een goede inboedelverzekering ook verzekerd voor schade door diefstal of inbraak. Tijdens een verbouwing loop je meer risico op dit soort dingen. Ook schade veroorzaakt door anderen is meestal gedekt. Bijvoorbeeld als de bouwvakkers jouw nieuwe tafel beschadigen.

2. Veiligheid voor de kinderen

Vaak wordt niet gedacht aan de kinderen. Verbouwen levert echter de nodige problemen op. Het is meestal niet veilig om kinderen bij een verbouwing te hebben. Je kunt ze het beste erbij vandaan houden. Bijvoorbeeld door het gedeelte waar je verbouwt af te sluiten. Of door er (trap)hekjes voor te zetten.

3. Foto’s maken vooraf

Het is leuk om foto’s te hebben van de situatie vóór de verbouwing. Zo kun je achteraf zien hoe het was. Terugkijken naar hoe het vroeger was is best grappig. En ook later zie je de verbeteringen veel beter. Zo kun je extra genieten van je verbouwing en het resultaat.

4. Een duidelijke plattegrond maken

Veel mensen beginnen vol enthousiasme aan hun verbouwing. Ze ontdekken daarna dat de indeling nog best lastig is. Waar maak je kasten, opbergruimte en dergelijke? En hoe wil je je kamers inrichten? Voor een verbouwing kun je dus beter een plattegrond maken. Daarop teken je duidelijk wat waar komt. Zo voorkom je verwarring en weet je alvast wat je wilt.

5. Vergelijk aannemers / leveranciers

Het is verstandig om van tevoren goed onderzoek te doen. Vergelijk verschillende aannemers met elkaar. Welke is het goedkoopst? En levert hij goede kwaliteit? Ook bij leveranciers is het goed om dit te checken. Duur betekent niet altijd beter! Kijk bij aannemers ook of het een ZZP’er is. Dat is minder handig dan een bedrijf met meer mensen. Als er dan iemand ziek is, gaat je verbouwing tenminste gewoon door.

6. Goed materiaal

Zorg van tevoren voor goed materiaal. Werk je bijvoorbeeld op hoogte? Dan is een rolsteiger een handig item. Het is bovendien veel veiliger dan werken op een ladder. Een aannemer moet zelfs verplicht op een steiger werken. Dat heeft te maken met de regelgeving van de overheid.

7. Een boeteclausule

Als je gaat verbouwen, kan dat lang duren. Maar als je aannemer telkens treuzelt, kan het uit de hand lopen. Zet daarom een boeteclausule in het contract. Die zorgt dat de aannemer een boete moet betalen als de verbouwing uitloopt. Maar natuurlijk alleen als dat ook zijn schuld is. Zo voorkom je getreuzel en is je verbouwing op tijd weer klaar.

Een verbouwing geeft altijd veel dingen om over na te denken. Daardoor vergeet je ook weleens wat. Soms geeft dat niet zoveel en heb je geluk. Maar als je pech hebt, kan het je heel wat kosten. Het is dus goed om even van tevoren een checklist te gebruiken. In elk geval zul je déze 7 dingen niet meer zo snel vergeten!

Reacties