Foto: wooninspiratie

Hoe kun je jouw nieuwe huis leuk inrichten?

Je nieuwe huis inrichten of je huidige interieur een frisse touch geven? Hier lees je de beste tips voor het inrichten van je huis.

Adine 26 Februari 2023

Doe inspiratie op 

Wanneer je aan de slag gaat met de inrichting van je huis, kan het opdoen van inspiratie niet worden vergeten. Je kunt op verschillende manieren inspiratie opdoen. Zo kun je je laten inspireren in woonwinkels, door woonmagazines bladeren of bijvoorbeeld tv-programma’s kijken. Ook online is er heel erg veel informatie te vinden over het inrichten van je huis. Een goed platform om inspiratie op te doen is bijvoorbeeld Pinterest. Breng je wensen en stijl naar voren door een collage te maken van alle kleuren, meubels en accessoires die jij mooi vindt. Dit kun je online doen op bijvoorbeeld Pinterest, maar natuurlijk ook door afbeeldingen uit bladen te knippen. 

Zorg voor één geheel

Misschien wel de belangrijkste tip: ga voor samenhang in de ruimtes. Hierbij is het goed om na te denken aan de basis. Wat vind je mooi en welke kant wil je op? Kijk in de collages die je maakt of de kleuren, vloerstaaltjes en stoffen goed op elkaar aansluiten. Ben je tevreden en past het goed bij elkaar, hou je hier dan aan. Wanneer je afwijkt van je gekozen kleuren, zul je snel de eenheid in een ruimte verliezen. Als kleuren met elkaar vloeken, dan zie je dit meteen en kun je voor het klussen nog andere keuzes maken.

Bedenk welke ruimtes waarvoor gaan dienen

Wil je ruimte creëeren voor een kantoor aan huis of heb je bijvoorbeeld een kinderwens? Dit zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden als je bezig bent met de inrichting van de ruimtes in je huis. Kijk ook naar bestaande ruimtes en of er mogelijkheid is om deze anders in te delen. Bijvoorbeeld een grotere keuken creëeren door een muur te verwijderen of openslaande deuren voor meer lichtinval. Bij het indelen van de ruimtes is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval van buitenaf. Wij raden bijvoorbeeld aan om de eetkamer zo in te delen dat je tijdens het eten naar buiten kunt kijken. Hier creëer je een ruimtelijk effect mee. 

Maak een plattegrond

Je kunt er bij het maken van een plattegrond voor kiezen om een 3D-tekening van de ruimte te laten maken. Overigens werkt een handgemaakte tekening net zo goed. Met een plattegrond krijg je goed overzicht over de beschikbare ruimte. Daarnaast kun je ook schuiven met de meubels en bepalen waar je welke meubels wilt hebben. Je kunt meerdere ontwerpen maken zodat je een goede impressie krijgt van de mogelijkheden. 

Ga aan de slag met het licht

Lichte kleuren versterken het natuurlijke licht in je woning. Allereerst is het goed om naar de juiste vloer te kijken. Een vloer draagt namelijk bij aan hoe licht of groot je woning lijkt. Je kunt bijvoorbeeld voor een lichte vloer kiezen en deze aankleden met een mooi vloerkleed voor sfeer in de ruimte. Zitten er geen grote ramen in de ruimte? Kies er dan voor om diverse soorten lampen zoals spotjes, hanglampen en vloerlampen met elkaar te combineren. Door te spelen met verschillende soorten lampen zorg je ervoor dat ruimtes opties groter lijken. Heb je bijzondere items zoals kunst of een mooie plant? Denk er eens over na om deze te verlichten. Op deze manier creëer je een prachtig lichtspel. 

Belang van de juiste raamdecoratie

Zonder de juiste raamdecoratie is je huis niet af. Maak in de eerste plaats een overzicht van alle ruimtes die je wilt voorzien van raambekleding en denk daarbij ook vooral na over de functie. Vind je privacy bijvoorbeeld heel erg belangrijk? Dan kun je het beste kiezen voor shutters, plisségordijnen of jaloezieën om inkijk gemakkelijk te verminderen. Deze vormen van raamdecoratie hebben allemaal verstelbare lamellen waardoor je ze naar wens kunt verstellen. Daarnaast zorgen gordijnen en rolluiken voor het creëren van totale duisternis. Dit is bijvoorbeeld prettig in de slaapkamers. Gordijnen kunnen daarnaast ook sfeer geven aan een ruimte. Raamdecoratie is er in diverse kleuren en vormen waardoor er altijd een passende oplossing is voor in jouw woning. 

Kies de juiste meubels

Bij de aanschaf van meubels is het belangrijk dat de meubels die je kiest bij je passen. Je hoeft natuurlijk niet alle meubels in een keer te kopen. Kijk vooral naar wat er mogelijk is en wat je in eerste instantie nodig hebt. Een bank, een eettafel en eetkamerstoelen zijn bijvoorbeeld eerder van belang dan een fauteuil of kastje dat je ter decoratie neerzet. Denk er bij het kiezen van de meubels ook over na wie de ruimtes in huis gaan gebruiken. Heb je kinderen? Kies dan bijvoorbeeld voor een vloer die makkelijk schoon te maken is. En houdt er bij huisdieren rekening mee dat de vloer krasvrij is. 

Voeg een persoonlijke touch toe

Als de basis van je interieur staat, dan kun je aan de slag met decoratie. Net als met meubels hoef je dit niet allemaal in een keer aan te schaffen. Neem vooral de tijd voor het kiezen van decoratie. Gaandeweg ontdek je wat het beste bij jou en de ruimte past. Op deze manier creëer en ontdek je jouw eigen stijl. En onthoud goed: ga voor een persoonlijk interieur waar jij je thuis voelt! 

Van een nieuw huis naar een thuis

Sta jij op het punt om te verhuizen naar je nieuwe huis? Hopelijk hebben wij je met deze tips op weg geholpen met de inrichting. Zo maak je van jouw nieuwe huis een echt thuis! 

Reacties
Anderen bekeken ook