Zo kies je de boormachine die bij jou past

Ga je binnenkort klussen? Dan heb je zeker een boor nodig. Maar welke boormachine kun je het beste kopen?

Guido van Loon 11 Februari 2020

Allereerst is het belangrijk te kijken welke boor het beste jouw wensen (en dus jouw klus) past. Welke boormachine je nodig hebt, is uiteraard sterk afhankelijk van wat je met de boor wilt gaan doen. Grof gezegd zijn er vier soorten boormachines: klopboormachines, boor-/combihamers, accuschroefmachines en accuboormachines.

Klopboormachine

Het bijzondere van de klopboormachine is dat de boorkop 'heen-en-weer' kan gaan, dit gebeurt door middel van een mechanisch systeem. Zo kun je effectief en krachtig boren. Het maakt de klopboormachine geschikt voor hardere steensoorten.

Boor-/combihamer

Voordeel van een boor-/combihamer is dat hij een behoorlijk grote slagkracht heeft. Dit komt door pneumatische hamersysteem. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook in beton boren. Je hoeft niet veel kracht op de machine uit te oefenen. Dit zorgt ervoor boren met een boorhamer wat lichter en eenvoudiger is dan met een klopboor. Bovendien kun je met een combihamer ook beitelen.

Accuboormachine

Deze boor werkt, zoals de naam al zegt, op een accu. Je kunt deze boor prima gebruiken wanneer je in hout, metaal of zachtere steensoorten wilt boren. Ook is deze machine erg handig met het in- en uitdraaien van schroeven. Meestal heeft accuschroefboormachine 2 standen. Je gebruikt de eerste voor schroeven en de tweede voor boren.

Accuschroefmachine

Deze schroefmachine werkt ook op een accu. Hij is klein en licht, en dus handzaam en prettig om te gebruiken. Ideaal voor het in- en uitdraaien van schroeven.

Waar let je nog meer op?

Je wilt natuurlijk dat je een boormachine koopt die optimaal presteert.

Belangrijk om in de gaten te houden hierbij zijn toerental en koppel. Koppel staat voor rotatie gecombineerd met kracht. Heel simpel gezegd: bij boren draait om de toeren, bij schroeven om koppel.

Daarnaast moet je het voltage van je boor in de gaten houden. Bij boormachines bepaalt het voltage van de motor samen met de bijbehorende accu hoe krachtig je boor is. Hoe hoger het voltage het hoe hoger het maximaal toerental, en dus hoe krachtiger de boor.

Zware boormachines zullen een accu van 14,4V, 18V of meer hebben. De lichtere machines doen het met een voltage van 10.8V of 12V. Bij schroefmachines ligt het voltage nog lager, dit is ook minder van belang. Accuschroevendraaiers hebben doorgaans een voltage van maar 7,2V of minder.

Dus wil je echt flink gaan klussen kies dan een zware boormachine met hoog voltage. Houd er rekening mee dat deze wel zwaarder in gewicht is. Gaat het je voornamelijk om schroeven en licht boren (bijvoorbeeld voorboren in zacht houtt? Dan volstaat een lichtere machine.

---> Dolgedraaide schroef? Ontdek wat je kunt doen.

De accu

Kies je een boor met een accu, dan is het wellicht raadzaam er gelijk twee te kopen. Zo kun je altijd door blijven werken. Niets zo vervelend als je middenin een klus moet stoppen.

De capaciteit van accu's is uiteraard ook belangrijk. Je wilt weten hoe lang je met de accu kunt schroeven of boren. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen uit 1,5 tot 2,5 Ah. Hiermee kun je behoorlijk lang doen en de accu is ook niet al te zwaar. Je hebt ook 4 of 5 Ah. Voordeel is uiteraard dat kun je langer doorwerken, maar de machine wordt wel echt een stuk zwaarder.

Jij weet nu in ieder geval waar je uit kunt kiezen als je een boormachine gaat kopen!

Reacties