Foto: 2016/klussen-in-huis.jpg

Zelf klussen in huis? Zorg voor goede voorbereiding!

Je hebt vast in en om het huis genoeg te doen. Schilderkarweitjes, planken ophangen of misschien zelfs een hele keukenverbouwing.

Of je nu klein of groot gaat klussen: een goede voorbereiding helpt je om het werk snel en efficiënt af te ronden. Zorg dat je niet meer tussendoor naar de winkel hoeft te hollen om op te halen wat je nodig hebt en dat je in een keer je werk netjes kunt afronden. Wij geven je drie tips om je te helpen bij een goede voorbereiding voor je klussen.

Plannen maken

Je begint met duidelijke plannen van wat je wilt gaan doen. Laat je er niet toe verleiden om tijdens de klus er nog dingen bij te bedenken: de kans is groot dat je dan chaotisch wordt en dingen niet meer af krijgt. Maak dus eerst een plan en houd je daaraan. Bedenk ook een handige volgorde voor je klussen. Het is niet praktisch om eerst een nieuwe vloer te leggen en daarna alle muren te sausen of het plafond te witten.

Lijstjes maken van benodigdheden

Maak lijstjes van de benodigdheden die je moet hebben voor elke klus. Zorg dat je de klus van begin tot eind goed doordenkt om te ontdekken wat je allemaal nodig hebt. Als je ‘van voor naar achter’ denkt, heb je altijd alle benodigdheden. Ga ook na wat je allemaal nog in de schuur hebt liggen: soms heb je meer dan je denkt en hoef je niet eens zo veel spullen bij de bouwmarkt te halen.

Goede kleding

Zorg voor de juiste kleding als je gaat klussen. Om te schilderen kun je gewoon je oude kloffie aantrekken, maar bij de meeste klussen kun je goed gebruik maken van werkkleding, Engelbert Strauss is hier een voorbeeld van. Een warme overall voor tuinklussen, een stevige werkbroek voor stucwerk of een warme werkjas voor het bouwen van een dakkapel. Vergeet ook niet om te denken aan degelijke werkschoenen - en als je werkt met zware materialen kies je het liefst werkschoenen met stalen neuzen.

Wanneer je bent voorzien van de juiste werkkleding, alle benodigdheden en mooie plannen, kun je aan het werk gaan. Zelf verven of behangen is geen enkel probleem, voor het aanbrengen van isolatie draai jij je hand niet om en die vloer leg je er in een avondje even in. Is het toch niet zo makkelijk als het lijkt? Dan kun je natuurlijk altijd hulp inschakelen in de vorm van familie, vrienden of kennissen.

Reacties