Foto: /244725.jpeg

Panasonic introduceert nieuwe TOUGH TOOL IP technologie voor Powertools

Panasonic introduceert een nieuwe ontwikkeling op het gebied van Powertools, de TOUGH TOOL IP Technologie.

Panasonic introduceert een nieuwe ontwikkeling op het gebied van Powertools, de TOUGH TOOL IP Technologie.

Met deze innovatie stelt Panasonic een nieuwe norm voor wat betreft de bestendigheid van Powertools tegen stof- en water.

TOUGH TOOL IP - intelligente Powertool evolutie

Panasonic staat bekend om de ontwikkeling van intelligente Powertools die voldoen aan alle eisen die de professionele gebruiker aan accu gereedschap stelt. Alle machines combineren een zo compact mogelijk ontwerp met een zo hoog mogelijke prestatie. Het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de TOUGH TOOL IP serie van Panasonic was het stellen van een nieuwe norm op het gebied van stof- en waterbestendigheid van Powertools volgens de internationale normen en testprotocollen van de International Electrotechnical Commission (IEC).

De apparaten werden getest onder de zwaarst mogelijke omstandigheden. Zo werden ze blootgesteld aan veel stof, vuil en water, waarna werd gecontroleerd of ze nog steeds correct functioneerden.

13 Modellen uit de Panasonic Powertools reeks hebben deze test voor het behalen van de IP-norm van de International Electrotechnical Commission (IEC) doorstaan. Ze werden geclassificeerd voor de IP56-norm volgens het IEC60529 testprotocol. Deze classificering houdt in dat de machines “Stofbestendig” zijn en “Bestand tegen krachtige waterstralen”.

Om dit doel te realiseren werden de onderdelen van de machines speciaal hiervoor aangepast. De schakelaars zijn behandeld met een speciale coating en bij de accu boorhamer zorgt een extra rubberen afdichting er voor dat de schakelaar bestand is tegen water en vuil. De elektronische componenten van het bedieningspaneel en de accupack zijn bedekt met een speciale coating (urethaan) die een maximale bescherming biedt tegen indringend stof en vocht. Iedere accucel is voorzien van een speciale rubberen afdichting om het binnendringen van stof en vocht te voorkomen.

Nieuwe serie 14,4V schroef/boormachines

Tegelijk met het TOUGH TOOL IP concept worden in september 2010 drie nieuwe modellen 14,4V schroef/boormachines geïntroduceerd. De nieuwe EY7441 komt in 2 versies op de markt: de toonaangevende LZ-versie voorzien van de high capacity 3,1Ah IEC (3,3 Ah typical capacity) Kobalt Li-Ion accu voor uitzonderlijk langdurig gebruik, en een compacte LE-versie met een 1,5Ah IEC (1,65Ah typical capacity) Li-Ion accu voor uitstekende prestaties.

De EY7441LZ2S stelt een nieuwe standaard op het gebied van kracht en gebruiksduur. Met een koppel (zacht) van 31,9 Nm schroeft deze machine met één acculading 330 schroeven (6 x 60 mm) weg in de normale houtsoorten. De maximale boordiameter in hout is 35 mm. Het verwerken van houtschroeven is mogelijk tot een maximale diameter van 6,8 mm. Hierdoor is de EY7441LZ2S voor breed toepassingsgebied inzetbaar.

De EY7441LE2S is ontwikkeld als opstapmodel. Vanwege het geringe gewicht (1,5 kg incl. accu), het compacte formaat (193 mm lang) en de ergonomische softgrip ligt de machine uitstekend en comfortabel in de hand. Hierdoor is het mogelijk om ook in kleinere ruimten te werken met deze machine. Een volledig opgeladen accu levert voldoende vermogen om bijvoorbeeld 150 schroeven (6x60mm) weg te schroeven in normale houtsoorten. Met deze prestatie scoort de EY7441LE als één van de beste machines in de compact klasse professionele 14,4V Li-Ion machines. Bovendien is de accu in slechts 35 minuten weer geheel opgeladen.

De derde aanvulling in deze lijn, de EY7940LZ2S, zal in oktober op de markt worden gebracht; deze machine is voorzien van een klopfunctie. Hiermee mag de EY7940LZ2S een echt multi-talent worden genoemd. Met de klopboorfunctie (maximaal 25.200 slagen/minuut) is accuraat slagboren in metselwerk, baksteen of tegels mogelijk. In de schroef/boor functie bereikt de machine met een koppel (zacht) van 31,9Nm en 18 koppelmoment instellingen, hetzelfde brede toepassingsgebied als de EY7441LZ2S. De EY7940LZ2S is voorzien van een 14,4V/3,1Ah (3,3Ah standaard) Kobalt Li-Ion accu.

De EY7441 serie is net als de voorgangers voorzien van de zogeheten FET schakelaar die zorg draagt voor elektronische toerental regeling onder alle omstandigheden. De werking is te vergelijken met een cruise control. Daarnaast zijn deze drie nieuwe apparaten allen uitgerust met het nieuwe Overheat Protection System (OPS). Deze functie beschermt de machine tegen het doorbranden van de motor bij bijvoorbeeld een onevenredig hoge belasting. OPS schakelt de machine automatisch uit als de machine ( bijvoorbeeld door oneigenlijk gebruik) oververhit raakt. Als een te hoge temperatuur wordt gemeten, licht een “HIGH TEMP” indicatielampje op het bedienpaneel op. Als de belasting van het apparaat vervolgens niet wordt verminderd, gaat dit lampje knipperen om aan te geven dat de accutemperatuur te hoog is en de motor automatisch wordt uitgeschakeld. Het bedieningspaneel geeft tevens een waarschuwing als de accu te weinig vermogen over heeft. Daarnaast zijn de machines voorzien van LED verlichting. Deze verlichting is precies gericht op de punt van de boor/schroef. Hierdoor kan ook op donkere locaties worden gewerkt.

Tevens wordt het Panasonic Powertools assortiment uitgebreid met nieuwe COMBI sets met de producten uit het IP 56 programma.

De nieuwe modellen zijn vanaf oktober 2010 leverbaar.

Toonaangevende accu-technologie

De basis voor onze revolutionaire prestaties wordt gevormd door onze accu's. Deze zijn het resultaat van unieke ontwikkelingen uit eigen R & D zoals de Panasonic Solid Solution technologie (PSS), een methode voor het verharden en oplossen van belangrijke onderdelen van de accu zoals kobalt en nikkel. Hiermee wordt de veiligheid en betrouwbaarheid aanzienlijk verhoogd en tegelijkertijd de prestatie vergroot in vergelijking met mangaan lithium accu's die andere producenten gebruiken. De combinatie van kobalt en lithium resulteert in een lagere interne weerstand, minder verlies van vermogen en minder warmte ontwikkeling in de accucellen. Dit draagt bij aan vermogensbehoud en een langere levensduur van de accucellen. Met het zogeheten 4 SENSOR ACCU MANAGEMENT SYSTEEM van de TOUGH TOOLS IP accu’' wordt elke accucel afzonderlijk bewaakt op overbelading, diepontlading en oververhitting om een optimale prestatie te garanderen en schade aan de accucellen te voorkomen.

Wijzigingen aan de vermogen indicatie vanaf september 2010

Producenten geven in hun marktspecificaties waarden op voor het accuvermogen die zijn gebaseerd op hun eigen metingen ('typical capacity'). Afhankelijk van de gehanteerde meetmethodieken kan dit leiden tot verschillen in het opgegeven vermogen per producent. Ondanks het gegeven, dat deze norm nog niet officieel is ingevoerd heeft Panasonic besloten om deze informatie te vereenvoudigen. Met ingang september 2010 hanteert Panasonic voor het opgeven van het vermogen van de accu de normen van de International Electrotechnical Commission (IEC). Dit houdt in dat alle vermogensaanduidingen van Panasonic apparatuur worden gewijzigd van vermogen volgens de 'typical capacity' naar 'rated capacity' (IEC) Zo wordt de vermogensaanduiding van de 14,4V EY9L41B accu gewijzigd van 3,3Ah (typical) in 3,1Ah (IEC), dat van de EY9L42B accu van 1,65Ah (typical) in 1,5Ah (IEC).

Deze aanpassing heeft overigens geen enkele invloed op de prestaties van de accu's.

Meer informatie: www.panasonic.nl.

Publicatiedatum: 10 augustus 2010

Reacties