Foto: 2014/Bosch-Silence-Edition-stille-huishoudapparatuur.jpg

Nr. 1 stoorzender in huis: lawaaiige huishoudapparatuur

Bosch introduceert 'Silence Edition' lijn om in behoefte aan stille huishoudapparatuur te voorzien.

Per 1 september 2014 gaat de nieuwe EU-regelgeving met betrekking tot energielabels een nieuwe fase in. Fabrikanten zijn vanaf die datum verplicht het geluidsniveau van alle huishoudapparatuur te vermelden. Uit onderzoek van Bosch Huishoudapparaten* blijkt dat de Nederlander dit een goede ontwikkeling vindt. Maar liefst driekwart (73,6 %) van de Nederlanders stoort zich aan de geluiden van huishoudapparatuur en zou dan ook graag op voorhand weten hoeveel geluid een apparaat maakt. Bovendien is ruim een derde bereid meer te betalen voor een stillere variant. Gek genoeg komt bij aanschaf van huishoudapparatuur het thema 'geluid' nauwelijks ter sprake. Bosch, producent van superstille huishoudapparatuur raadt consumenten aan om het geluidsniveau van een apparaat mee te laten wegen in hun keuze; het is immers stoorzender nummer 1 in huis!

Geluidsirritatie door huishoudapparatuur

Maar liefst een derde (31,1%) van de Nederlander stoort zich wekelijks aan het geluid dat huishoudapparatuur maakt. Ook het gebruik van huishoudapparatuur bij de buren wordt in bijna 40% van de huishoudens als ‘geluidsoverlast’ ervaren. De apparaten waarvan de geluiden de meeste irritatie veroorzaken, zijn:
1. Stofzuiger (85,6%)
2. Afzuigkap (76,5%)
3. Wasmachine (72,2%)
4. Vaatwasser (45,8%)
5. Droger (44,7%)

Het geluid van deze apparaten zorgt ervoor dat bijna 4 op de 10 Nederlanders deze alleen op vaste tijdstippen gebruikt. En dat geldt vooral voor gezinnen. Meer dan de helft gebruikt bepaalde apparatuur niet als de kinderen slapen, uit angst dat ze wakker worden.

Apparaten in huis: het liefst zo stil mogelijk

De was in de droger als de kinderen slapen, zonder dat ze wakker worden. En stofzuigen zonder de huisdieren of kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Of een etentje met vrienden, waarbij men tijdens het koken elkaar gewoon kan verstaan als de afzuigkap aanstaat. Dat is wat Nederland wil. Bijna alle Nederlanders (84,3%) willen uiteindelijk het liefst dat apparaten zo min mogelijk geluid maken. En bijna 40% van de consumenten zou hier dan ook rekening mee houden bij de aankoop van een product. Meer dan de helft (56%) van de verkopers adviseert zijn klanten hier niet over. Dat kunnen ze beter wel doen: ruim een derde (31,2%) van de respondenten is bereid meer te betalen voor een product dat extra stil is.

De beste én de stilste

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) probeert geluidshinder in Nederland zoveel mogelijk tegen te gaan. Zij zijn dan ook erg te spreken over de nieuwe wetgeving. Jan Kramer, geluidsexpert bij NSG: 'Huishoudelijke apparaten moeten doen waarvoor ze gemaakt zijn: stofzuigers moeten zuigen, wasmachines wassen en drogers goed drogen. Dat ze daarbij ook geluid maken, is niet te voorkomen. Bosch is nu de uitdaging aangegaan om niet alleen de beste, maar ook de stilste te zijn. De consument zal dat laatste bij aankoop voortaan eenvoudig kunnen zien. Dat is winst.'

Meer aandacht voor geluidsniveau bij aanschaf

Hubert de Haan, directeur bij Bosch Huishoudapparatuur zegt: 'Gezien de grote hoeveelheid Nederlanders die zich ergeren aan het lawaai dat huishoudapparaten maakt, zou je denken dat dit bij aanschaf een belangrijke rol speelt. We weten echter dat de geluidsproductie van een apparaat dan juist een ondergeschikte rol speelt. De nieuwe EU-regelgeving zorgt ervoor dat het geluidsniveau duidelijk terug te vinden is op het apparaat. Verder zou het goed zijn als de consument zich laat informeren over het geluidsniveau door de verkopende partij. Dat scheelt een boel ergernis achteraf.'

Een paar decibel meer of minder: een wereld van verschil

Een decibel (dB) is geen eenheid, maar een verhouding op een logaritmische schaal. Drie dB extra zorgen al voor een verdubbeling van het geluid. Begin dit jaar speelde Bosch met de introductie van haar nieuwe lijn ‘Silence Edition’ al in op de behoefte van Nederlanders aan stillere apparaten. Zo heeft de bagless stofzuiger Relaxx’x ProSilence een extreem laag geluidsniveau van 66 dB door innovatieve isolatie, motorophanging, luchtstroom- en geluidsreducerende accessoires. De Bosch DWB091U51 afzuigkap heeft een koolborstelloze motor en dit zorgt voor een geluidsniveau van slechts 50 dB. Een absolute wereldprimeur: de Home Professional Wasmachine WAY32591NL produceert in een normale wasbeurt slechts 50 dB en tijdens het centrifugeren 74 dB, één van de stilste wasmachines op de markt. De ActiveWater vaatwasser SMS69U52EU behoort met zijn geluidniveau van 38 dB tot de stilste vaatwassers ter wereld. Slechts 64 dB volume heeft Home Professional warmtepompdroger WTY87790NL, veel stiller worden ze niet gemaakt.

Op www.bosch-home.nl kunnen geluiden vergeleken worden.

Publicatiedatum: 7 augustus 2014

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties