Foto: HGG-MIG-lassen

MIG lassen: wat is het eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten lasapparaten die allen eigen eigenschappen en technieken met zich meebrengen.

In dit artikel worden alle ins en outs van het MIG-lasapparaat besproken. 

Kenmerkend aan het MIG-lasapparaat

Het is belangrijk om te weten dat er bij MIG lassen gebruik gemaakt wordt van een bescherm gas. Dit gas zorgt ervoor dat de naad die je probeert te lassen beschermd wordt tegen onzuiverheden die het doen verzwakken. MIG staat dan ook voor metal inert gas. Er wordt tijdens het proces gebruik gemaakt van een gasmengsel van Argon met bijvoorbeeld Kooldioxide of waterstofgas. Vooraf kan het mengsel aangepast worden op het MIG-lasapparaat om aan het materiaal dat gelast moet worden te voldoen. Dit zorgt ervoor dat er weinig tot geen bijwerkingen zijn, zoals aanbranden en spatten. 

MIG lassen is een van de duurdere vormen van lassen. Dit komt door het edelgas Argon, of in sommige gevallen Helium wat nog duurder is. Het is echter voor sommige klussen een must, omdat je via een MIG-lasapparaat op veel hogere temperaturen en schoner kunt lassen. 

Het MIG-lasproces

Bij het lassen door middel van MIG wordt het lasdraad automatisch aangevoerd door een motor. De motor van het MIG-lasapparaat kan je instellen op verschillende standen, zodat het lasdraad continu in dezelfde snelheid wordt aangevoerd (snel of langzaam) afhankelijk van wat je aan het lassen bent. Als het draad bij de migtoorts wordt aangevoerd ontstaat er een elektrische las boog. Tijdens dat proces wordt er via het mondstuk inert gas aangevoerd. Dit zorgt er dus voor dat er geen onzuiverheden in de lasnaad komt zoals zuurstof. Door zuurstof kan namelijk oxidatie ontstaan wat lijdt tot een verzwakking van de naad. 

De Lasboog

De lasboog kan op drie verschillende manieren worden ingezet, namelijk: sproeibooglassen, pulsbooglassen en kortsluitbooglassen.
-Sproeibooglassen wordt vooral gebruikt voor het lassen van dikke platen. De las druppels zijn erg klein, wat zorgt voor een stabiele boog. Dit resulteert in weinig spatvorming. 
-Pulsbooglassen wordt vaak gebruikt bij rvs vanwege de lage warmte-inbreng. Bij deze manier van lassen moet er genoeg kracht achter elke puls zitten om de druppel af te schieten op het te lassen object.
-Kortsluitboog wordt veel gebruikt voor het lassen van dun plaatmateriaal. Deze techniek geeft je bewegingsvrijheid omdat er geen constante spanningsboog aanwezig is, hierdoor kan je ook in kleine ruimtes of boven je hoofd lassen. Bij deze techniek is er namelijk alleen een spanningsboog wanneer het smeltbad in aanraking komt met het draadeinde wat voor kortsluiting zorgt waardoor je kan lassen.

De voor en nadelen van een MIG-Lasapparaat

Een van de grotere voordelen is dat er weinig tot geen vervorming plaatsvindt op het te lassen product door de hoge snelheid. Door het beschermgas is er geen dreiging van onzuiverheden en is er weinig sprake van ‘slakvorming’. Als laatste is MIG lassen goed geschikt voor nauwe ruimtes en zorgt de hoge kwaliteit van de lasnaad dat er weinig nabewerking nodig is. De nadelen van MIG lassen zijn dat er veel ervaring voor nodig is om het goed te beheersen. Het is ook erg gevoelig voor wind en zou dus altijd in een gesloten ruimte moeten gebeuren. Als laatste heeft lassen met een MIG-lasapparaat meer voorbewerking nodig. De naad moet namelijk helemaal schoon zijn van onzuiverheden voor het optimale resultaat.

Reacties