Foto: 2021/zaagtafel-veiligheid-bij-klussen.jpg

De zaagtafel, veiligheid bij het klussen

Een handige doe-het-zelver kan flink kosten besparen door veel in en om het huis zelf te doen. Daarbij is handig en veilig gereedschap een eerste vereiste.

Guido van Loon

Behalve elektrische boren en tuingereedschap is een zaagtafel ook vaak een uitkomst. Zagen is een precisiewerkje en een zaagtafel levert gewoon een beter resultaat. Op zoek naar een zaagtafel? Kijk dan eens naar het assortiment van een specialist als Zaagwijzer.nl.

Wat wordt verstaan onder een zaagtafel?

Een zaagtafel bestaat uit een onderstel met daarop een werkblad waarin een cirkelzaag is gemonteerd. Door toepassing van een geleider kan je het stuk hout naar de zaag duwen. Hierdoor krijg je een mooi en strak resultaat dat met een handzaag praktisch niet te realiseren is. Behalve voor hout zijn er tevens zagen voor andere materialen zoals metaal of steen. Let er altijd op dat je de juiste zaag hebt geïnstalleerd zodat je ongelukken voorkomt. De meeste zaagtafels hebben ook geleiding voor bestekzagen, zodat ook hoeken kunnen worden gezaagd.

Extra veiligheid bij zaagtafels

Veiligheid is belangrijk. Uiteraard heeft een standaard zaagtafel ook beveiliging. Vaak is er een beschermkap zodat er bij het zagen geen splinters of andere scherpe restjes vrijkomen. Ook is er in het algemeen een extra beveiliging op het aanzetten van het apparaat, zodat deze niet per ongeluk kan worden ingeschakeld. De belangrijkste ontwikkeling in de afgelopen jaren is de sawstop. Het is nu eenmaal een feit dat een cirkelzaag een gevaarlijk apparaat is dat bij onzorgvuldig gebruik zomaar een vinger kan kosten. Dankzij een Amerikaanse vinding in 1999 is het mogelijk om dit risico vrijwel geheel te voorkomen. Een sensor registreert daarbij of een hand te dicht bij de zaag komt. Is dit het geval dat schakelt de zaag onmiddellijk uit en verdwijnt in de tafel. Een mooie oplossing die veel ellende kan besparen. Informeer er maar eens naar bij de specialist.

Tips bij het kopen van een zaagtafel

1. De juiste hoogte om te werken

Ook bij het werken aan een zaagtafel is het van belang een juiste werkhouding te hebben. Dat is het geval als je ontspannen naast de zaagtafel kan staan. Bij het werk moet je je rug recht kunnen houden. De tafel moet derhalve op de juiste werkhoogte zijn of instelbaar zijn zodat je dit efficiënt en eenvoudig zelf kan regelen.

2. Kies een zaagtafel die bij jouw klussen past

Als je regelmatig grote werkstukken maakt, is een zaagtafel die je breder kan maken een goede keuze. Wil je diverse hoeken kunnen zagen, ga dan voor een tafel die daartoe is ingericht. Standaard is een maximum van 45°. Een cirkelzaag is bedoeld voor 1 specifiek materiaal. Zaag jij vaak meerdere soorten hout, dan is een tafel waar je het zaagblad eenvoudig en veilig kan vervangen voor jou de juiste.

3. Hoe mobiel moet je zijn?

Er zijn ook zaagtafels die bedoeld zijn op meerdere locaties inzetbaar te zijn. Werk jij regelmatig op andere plaatsen is een licht en eenvoudig mee te nemen exemplaar een keuze die je veel gemak zal opleveren.

Reacties