string(1) "a"

5 handige tips om veilig te verbouwen

Van plan om te gaan klussen? Dan is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk om ongelukken en andere narigheid te voorkomen.

Guido van Loon 17 April 2021

Klussen kan best gevaarlijk zijn. Daarom hebben we in deze blog handige tips op een rijtje gezet om veilig te verbouwen. Lees verder om de kans op ongelukken tijdens het klussen te verminderen!

Tip 1: Draag veiligheidsschoenen

De meeste mensen dragen tijdens het klussen “gewoon” een paar oude schoenen. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo kan een spijker op de grond of een zwaar voorwerp dat op je voet valt nare gevolgen hebben. Ons advies is daarom om tijdens het verbouwen altijd werkschoenen te dragen. Veiligheidsschoenen met een stalen neus zijn dan ook onmisbaar voor iedereen die regelmatig klust. Heb jij geen veiligheidsschoenen? Bekijk dan het aanbod van Arbo Safety Shoes.

Tip 2: Draag een veiligheidshelm

Tijdens het verbouwen is het vaak nodig om boven je hoofd te werken. Is dat bij jou ook het geval? Dan raden wij aan om altijd een veiligheidshelm te dragen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als er een zwaar voorwerp op je hoofd valt, dan lig je voordat je het weet met een hersenschudding in het ziekenhuis. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Schaf daarom een bouwhelm aan en draag deze tijdens de verbouwing.

Tip 3: Gebruik een stabiele trap

Even een (oude) stoel erbij pakken om in de hoogte te klussen is vaak geen goed idee en vergroot de kans op ongelukken. Een stoel is uiteraard minder stabiel dan een stevige trap. Om te voorkomen dat je er vanaf valt raden wij aan om altijd gebruik te maken van een stabiele trap als er op hoogte geklust moet worden. Zorg daarom dat je altijd een goede trap bij de hand hebt.

Tip 4: Juiste gereedschap

Om veilig te klussen is het ontzettend belangrijk om te beschikken over het juiste gereedschap. Als je gereedschap niet (meer) werkt dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Om veilig te werken is het dan ook van belang om gebruik te maken van het juiste gereedschap.

Reacties