Foto: epdm_dakfolie

Een praktische gids voor het bouwen van een Tuinoverkapping met EPDM dakbedekking

Stappenplan voor het bouwen van een tuinoverkapping

Jordy 27 Januari 2024

Het creëren van een sfeervolle buitenruimte in je tuin is een geweldige manier om het hele jaar door van het buitenleven te genieten. Een tuinoverkapping is daarbij een uitstekende toevoeging die beschutting biedt tegen verschillende weersinvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je zelf een tuinoverkapping kunt bouwen, met speciale aandacht voor de essentiële keuze van EPDM dakbedekking.

Stappenplan voor het bouwen van een tuinoverkapping:

Bij dit stappenplan geven wij een goed beeld waarbij je rekening moet houden wanneer je overgaat tot het maken van een overkapping. Natuurlijk is iedere situatie anders, maar de belangrijkste stappen worden genomen wanneer je onderstaand plan volgt.

Ontwerp en planning:

Begin met het maken van een gedetailleerd ontwerp voor je tuinoverkapping. Overweeg de locatie, afmetingen en de gewenste stijl. Zorg ervoor dat je de lokale bouwvoorschriften hebt doorgenomen voordat je begint en vraag indien nodig toestemming aan bij de gemeente.

Materialen en gereedschappen:

Verzamel alle benodigde materialen en gereedschappen voordat je aan de slag gaat. Hout is een populaire keuze voor de structuur, maar zorg ervoor dat het duurzaam is en bestand tegen weersinvloeden. Denk ook aan metalen verbindingsstukken, betonpoeren voor de fundering en EPDM dakbedekking.

Fundering bouwen:

Een stevige fundering is essentieel voor de stabiliteit van je overkapping. In veel gevallen bestaat de fundering uit betonpoeren, die je op gelijke afstanden plaatst. Graaf de gaten voor de poeren, plaats daarin de betonpoeren en vul aan met (snel)beton. Controleer zorgvuldig met een waterpas om een gelijke hoogte te garanderen.

Constructie van het frame:

Bouw het frame van de overkapping. Afhankelijk van je materiaal keuze kan dit variëren. Op internet zijn veel bouwtekeningen beschikbaar. De lokale bouwmarkt kan ook adviseren in een juist frame. Zorg in ieder geval voor stevige verbindingen en controleer regelmatig met de waterpas om ervoor te zorgen dat alles recht staat.

Dakconstructie:

De meeste overkappingen hebben dakdragers. Plaats de planken voor het dak volgens je ontwerp. Hier komt het belang van een goede dakbedekking om de hoek kijken. EPDM dakbedekking is ideaal vanwege zijn duurzaamheid, waterdichtheid en eenvoudige installatie. Het handige aan deze dakbedekking is dat je deze volledig op vele ondergronden kan bevestigen, waaronder hout of PIR isolatieplaten. Voor advies over de juiste bevestiging kan je contact opnemen met een EPDM leverancier zoals bijvoorbeeld EPDMland of een andere partij.

Afwerking en decoratie:

Werk de overkapping af door randen bij te snijden en eventuele overbodige delen te verwijderen. Overweeg het toevoegen van decoratieve elementen, zoals verlichting of klimplanten, om de ruimte gezelliger te maken.

Onderhoud:

Periodiek onderhoud is cruciaal om de levensduur van je overkapping te verlengen. Controleer regelmatig de EPDM dakbedekking op schade of slijtage en repareer indien nodig. De dakbedekking kan je reinigen met een milde (bijvoorbeeld groene) zeep.

Het bouwen van een tuinoverkapping is een lonende doe-het-zelf-uitdaging die je buitenruimte aanzienlijk kan verbeteren. Door te kiezen voor hoogwaardige materialen, investeer je in een duurzame oplossing die jarenlang plezier garandeert. Volg dit stappenplan en geniet binnenkort van je eigen stijlvolle en functionele tuinoverkapping.

Reacties