Foto: 2017/glasvezel-reggefiber.jpg

Bereid je nieuwbouwwoning voor op een zorgeloze digitale toekomst

Online zijn is een vast onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Bij het inrichten van een nieuwbouwwoning zou je dit bijna over het hoofd zien.

Je hebt het tenslotte al zo druk met het maken van keuzes op het gebied van de badkamer, keuken en vloeren. Maar door nu al slim na te denken over het gebruik van digitale middelen in huis, zoals smartphone, tv, tablet en laptop, leg je een goede basis voor straks. Zo kun je in de toekomst zorgeloos gebruik maken van alle mooie digitale mogelijkheden. Reggefiber zet vier tips op een rijtje.

1. Verdiep je in de internetverbinding

Nog voordat de eerste steen is gelegd, kun je al nadenken over de internetverbinding. Tegenwoordig zijn niet alleen je laptop en smartphone aangesloten op het internet, maar ook bijvoorbeeld je smart tv. Vaak worden verschillende apparaten zelfs gelijktijdig gebruikt door verschillende personen. Een goede internetverbinding is van belang om dit soepel te laten verlopen. Zeker met het oog op de toekomst waarin er waarschijnlijk nog meer apparaten bij komen die online zijn, zoals een slimme thermostaat. Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je kunt kiezen uit verschillende soorten verbindingen. Laat daarom behalve een gas- en waterleiding ook een glasvezelkabel in je meterkast uitkomen. Bij de meeste nieuwbouwwoningen wordt dit zelfs al automatisch geregeld. Hierdoor ben je voorzien van een hele goede breedbandverbinding, waarmee je probleemloos met meerdere apparaten tegelijkertijd online kunt zijn. Bijkomend voordeel is dat het glasvezelnetwerk open is en je dus zelf kunt kiezen bij welke provider je een abonnement afsluit.

2. Bepaal waar je online wilt zijn

Een ander belangrijk punt om bij stil te staan is in welke ruimtes in huis je internet wilt gebruiken. Je bent waarschijnlijk van plan een wifi-netwerk te gebruiken en gaat er misschien vanuit dat je daarmee overal zonder problemen draadloos online kunt zijn. Dat is echter niet zo vanzelfsprekend, zeker niet in de nieuwste huizen die extra goed geïsoleerd zijn. Een draadloos signaal heeft soms moeite om door een ijzersterke verdieping heen te komen. De aanleg van UTP-kabels lost dit eenvoudig op en gaat in één moeite mee in het bouwproces. Overleg met de aannemer in welke ruimtes je internet wilt en bekijk of de kabels meteen kunnen worden aangelegd bij de aanbouw, dat scheelt later extra 'gedoe'. Gebruik sowieso een vaste aansluiting voor apparaten die niet van hun plek gaan, zoals een tv. Des te meer wifi-capaciteit bewaar je voor apparaten die het echt nodig hebben.

3. Zorg voor aansluitingen op strategische plekken

Heb je in gedachten op zolder al een mooie werkplek ingericht? Speel daar dan op in en zorg voor voldoende stopcontacten en een internetaansluiting. Rondslingerende kabels zijn een doorn in het oog en dat kun je hiermee voorkomen. Dat geldt natuurlijk ook voor andere ruimtes. Bepaal waar je keukenapparatuur wilt aansluiten, op welke plek de tv komt en waar je verlichting neer wilt zetten. Ga ook eens na op welke plekken in je huidige woning nog kabels in het zicht liggen, die je in je nieuwe woning meteen kunt wegwerken. Met een eenvoudige plattegrond kun je experimenteren met indelingen en aan de aannemer duidelijk maken waar je stopcontacten geplaatst wilt hebben. En vergeet daarbij zeker de tuin niet: ook hier is het handig om stopcontacten te hebben voor de buitenverlichting of het opladen van apparaten.

4. Bereid je voor op groei

Je zit nog midden in de aanbouw van je nieuwe paleis, dus uitbreiding staat vast nog niet op je verlanglijst. Toch is het verstandig om het alvast in je achterhoofd te houden. Wil je nog even sparen voor een veranda of zie je een uitbouw van de woonkamer wel voor je? De aannemer kan je helpen door alvast wat voorwerk te doen, zoals loze leidingen klaarleggen voor elektra- en internetkabels. Zo hoef je later niet te hakken of te breken en houd je alle opties open.

Door Jacomine Rozemuller, Communicatie en PR Manager bij Reggefiber

Reacties