Vergunning nodig voor een dakkapel?

Overweeg je een nieuwe dakkapel? Wellicht heb je een vergunning nodig. Wat zijn de regels per gemeente? Hoe vraag ik een vergunning aan? Lees snel verder.

Vergunning nodig voor een dakkapel?

Veel mensen denken dat je een vergunning nodig hebt om een dakkapel te laten plaatsen. Dat is echter niet waar. Er zijn verscheidene manieren om een dakkapel te laten plaatsen zonder daar een vergunning voor te hoeven hebben. Wanneer je je dakkapel zonder vergunning wilt laten plaatsen, dan moet de dakkapel echter wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Welke voorwaarden zijn dat precies? Ten eerste verschilt het of je een dakkapel aan de voor- of aan de achterkant nodig hebt. De regels hebben te maken met de plaatsing en het model van je dakkapel, en natuurlijk met de maat. Voor een relatief kleine dakkapel heb je over het algemeen geen vergunning nodig. Ook heb je bij de plaatsing van een dakkapel aan de zijkant of aan de achterkant van je woning geen vergunning nodig. Als je twijfelt of je een vergunning moet hebben, dan kun je het beste advies vragen aan een professioneel bedrijf zoals Jarino Dakkapellen uit Breda.

Dakkapel over de volledige breedte

Voor een dakkapel over de volledige breedte van je woning gelden vaak weer andere regels dan voor een kleinere dakkapel. Een dakkapel over de volledige breedte zorgt voor een heldere en ruime bovenverdieping. Zo kun je je bovenkamers een stuk groter laten lijken en zul je geen last meer hebben van eventuele schuine muren. Je creëert dus een hoop ruimte. Ook zal je bovenverdieping er lichter uitzien. Dit draagt een hoop bij aan de uitstraling van je bovenverdieping.

Verschillende regels per gemeente

Wanneer je een vergunning voor je dakkapel nodig hebt, kan verschillen per gemeente. In sommige gemeentes is het erg gemakkelijk om toestemming te krijgen voor het plaatsen van een dakkapel. In andere gemeentes wordt het lastig, zeker voor een dakkapel over de hele breedte van je woning. Daarom moet je je goed inlezen voordat je tot een beslissing overgaat. Op Rijksoverheid.nl kun je officiële informatie van de overheid vinden over vergunningen voor dakkapellen.

Wanneer vergunningsvrij?

Wanneer kun je een dakkapel nou precies vergunningsvrij plaatsen? In de meeste gemeenten is het dus zo dat je een dakkapel aan de achterkant en de zijkant van je woning wél vergunningsvrij kan laten plaatsen. Maar de voorkant van een woning verschilt nogal per gemeente. Daarom is het verstandig om hulp te vragen aan een professioneel bedrijf. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Omgevingsloket

Op Omgevingsloket.nl kun je informatie vinden over het aanvragen van een vergunning. Op deze website staat precies uitgelegd wat je precies moet doen om een vergunning aan te vragen. Deze aanvraag kun je gelukkig helemaal online doen. Na je aanvraag moet je verzoek gecheckt worden. Vervolgens zul je al snel reactie krijgen. Zo weet je dus al snel of je aan de slag kan met je dakkapel.