Foto: 2016/dakraam-dakkapel-Jansma-Burdaard.jpg

Ga je voor een dakraam of een dakkapel? De voor- en nadelen op een rijtje

Wil je graag wat doen aan die onaantrekkelijke zolderkamer? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan een dakraam of dakkapel.

Het grote voordeel van een dakraam is de prijs. Een dakraam is immers een stuk goedkoper dan een dakkapel. Maar een dakkapel is de investering wel meer dan waard.

Meer ruimte en licht

Één van de voornaamste redenen om voor een dakkapel te kiezen, is de extra ruimte die ermee gecreëerd wordt. Een dakkapel zorgt voor meer stahoogte en beloopbaar vloeroppervlak waar eerst een schuin dak zat. Ook valt er met een dakkapel meer licht binnen waardoor die donkere zolderkamer ineens wel geschikt is om te studeren of te hobbyen.

Veel mogelijkheden

Qua kleuren, materialen, maten en stijlen is er bij een dakkapel veel meer mogelijk dan bij een dakraam. Van klassiek tot modern, zowel aan de binnen- als buitenkant. Ook wat betreft gordijnen heb je bij een dakkapel meer keuze dan bij een dakraam. Bovendien krijg je er ook uitzicht voor terug, wat bij een dakraam niet het geval is.

Onderhoud

Kunststof is een zeer lichtgewicht, onderhoudsvriendelijk materiaal. Niet alleen is het gemakkelijk schoon te maken, je hoeft kunststof ook nooit te schilderen. Ook wat betreft gevelbekleding en dakbedekking is er veel mogelijk. Keralit gevelbekleding is bijvoorbeeld zeer vorm- en kleurvast. En EPDM dakbedekking is veel duurzamer en milieuvriendelijker dan zinkwerk en dakleer. Een loodvervanger in plaats van echt lood is niet alleen duurzamer, het valt ook minder op, wat er dus mooier uitziet.

Energielabel

Hoe nieuwer de dakkapel, hoe isolerender deze is, want de technieken worden steeds beter. Dakkapellen die aan de nieuwste isolatienormen voldoen, en die ook nog eens HR++ glas hebben, zijn enorm energiezuinig. En daar scoor je punten mee bij je energielabel. Het energielabel van je huis geeft namelijk aan hoe zuinig of onzuinig je huis is. Hoe zuiniger je huis is hoe beter dat voor je portemonnee is. Daar profiteer je niet alleen zelf van, ook het milieu is hierbij gebaat. Bovendien is een goed energielabel, evenals de extra m2 die je mag tellen op zolder, een pluspunt bij de eventuele verkoop van je huis. Een waardevermeerdering dus! Wanneer je van plan bent een dakkapel te gaan plaatsen, informeer dan wel altijd even bij de gemeente of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Ben je benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Vraag dan bijvoorbeeld een offerte aan bij Jansma Burdaard en laat je uitgebreid informeren. Zo kun je een weloverwogen keuze maken over de voor jou meest geschikte oplossing.

Reacties