Foto: 0-2023/Velux_dakraam.jpg

Aan de slag met de zolderruimte in huis

Door de zolderkamer van één of meerdere dakramen te voorzien, verbetert u de lichtinval en natuurlijke ventilatie in de ruimte.

Theo Vliegop 17 Mei 2023

Gebruikt u de zolderkamer in huis momenteel ook als opslagplaats? Het loont om deze ruimte op te knappen. Kies bijvoorbeeld voor een dakkapel, of investeer in een goedkopere optie: een Velux dakraam. Het plaatsen van een dakraam is eenvoudig, kan vaak al binnen enkele weken en vormt een hele voordelige optie. Kiest u voor een dakkapel, dan moet u hier vaak al snel acht of negen maanden op wachten bij de huidige levertijden. Geen fijn idee! Bij het opknappen van een zolderruimte zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de eisen die in het Bouwbesluit 2012 opgenomen zijn voor slaapkamers. Een ruimte mag door makelaars pas als slaap- of werkkamer worden aangemerkt, wanneer aan de eisen op het gebied van natuurlijke lichtinval en ventilatie wordt voldaan. Des te meer reden om uw zolder van een dakraam te voorzien.

Verschillende modellen dakramen voor meer licht en frisse lucht

Door de zolderkamer van één of meerdere dakramen te voorzien, verbetert u de lichtinval en natuurlijke ventilatie in de ruimte. Het gros van de dakramen, zeker van erkende producenten, is te openen. Aangeraden wordt de ramen in huis ’s ochtends tien minuten open te laten staan om voor voldoende frisse lucht en daarmee zuurstof in huis te zorgen. Kijk ook eens naar de mogelijkheden van een dakraam met rooster; zo ventileert u de hele dag door. Onder meer Dakvensterspecialist.nl biedt een breed scala aan dakramen aan. Kijk er eens, om een beeld te krijgen van de opties die u tegenwoordig hebt bij een renovatie van de zolderruimte.

Bewerken van wanden en dakplaten

Wanneer een woning nieuw is opgeleverd, zal de wand op zolder nog onbehandeld zijn. U kunt kiezen voor het stucen van de wand, of het laten behangen ervan met renovlies. Dat laatste is niet altijd mogelijk zonder eerst stucwerk aan te brengen; zeker bij prefab woningen zijn de wanden op zolder vaak zeer oneffen. Deze oneffenheden zijn zichtbaar door het behang heen. Niet alleen de wanden op zolder vergen een nadere afwerking. Datzelfde geldt voor de platen die tegen het dak gemonteerd zijn. Vaak gaat het om donkerbruine houten platen. Zet deze eerst in de primer, voordat u ze verder afwerkt met een laag lak. De houten platen hebben een sterk zuigende werking. Het verven van de wanden en deze houten platen geeft de zolderruimte een verzorgde afwerking.

Tussenwand en vliering realiseren

Haal meer uit de zolderruimte door hier bijvoorbeeld een tussenwand te plaatsen. Zo maak u de slaapkamer afsluitbaar. Ook kunt u deze tussenwand gebruiken voor de realisatie van een vliering op zolder. Nieuwbouwwoningen hebben vaak een zeer hoge nok op zolder; voldoende ruimte om er een vliering te realiseren voor het opbergen van uw kerst- en zomerspullen.

Reacties