string(1) "a"

Zonder dak geen thuis

Een dak boven je hoofd is net zo belangrijk als muren om je heen. Het zijn de belangrijkste onderdelen van je huis.

Guido van Loon 18 November 2021

Deze beschermen je tegen de kou, de warmte en de wind. Je huis biedt je veiligheid en geborgenheid. Een dak is daarom erg belangrijk en dient goed onderhouden te worden. Want je kunt er beter op tijd bij zijn dan net te laat.

Dit geldt voor alle soorten daken. Kapotte dakpannen dienen vervangen te worden als er eentje af is gewaaid en als je bitumen op het platte dak hebt liggen, heeft dit ook eens in de zoveel tijd een inspectie nodig. Bitumen is een dakleer dat waterdicht is en goed tegen temperatuurschommelingen kan. Meestal wordt bitumen dakbedekking gebruikt op platte en licht hellende daken. Het is een licht elastisch materiaal waarmee gemakkelijk kan worden gewerkt. Tegenwoordig wordt het niet meer gemaakt van teer, maar is het een overblijfsel van verwerkte aardolie. Dit is ten eerste een stuk veiliger en ook nog eens veel duurzamer. Als het eenmaal ligt kan het dak er weer een hele tijd tegenaan en kunnen lekkages voorkomen worden.

Controleer zo nu en dan je dak

Door een harde storm kan er een dakpan van het dak waaien. Dan heb je veel kans op daklekkage. Het regenwater kan dan gemakkelijk binnensijpelen en behoorlijk wat schade aanrichten. Je kunt zelf het dak op, of een gespecialiseerd bedrijf laten komen om de schade te laten herstellen. Belangrijk is het in ieder geval dat je zo snel mogelijk actie onderneemt, zodat het niet erger wordt. Regelmatig onderhoud van het dak is belangrijk, zodat je bij de verzekering kunt laten zien dat de schade niet door verwaarlozing is ontstaan. Wat ook voor lekkages kan zorgen is een verwaarloosde of verstopte dakgoot.

Een dakgoot heeft ook onderhoud nodig

Een goed werkende dakgoot zorgt ervoor dat het regenwater wordt afgevoerd. Maar vooral in de herfst kan de dakgoot vol waaien met bladeren. Het is zeker van belang dat deze worden verwijderd, zodat de goot niet overstroomt. Een overstroming kan lekkage, houtrot en wandschade veroorzaken en daar zit je echt niet op te wachten. Het kan ook nuttig zijn om regelmatig de dakgoten te controleren op schade.

Er is op het gebied van dakgoten veel keus. Bijvoorbeeld een zinken goot. Deze is recyclebaar, waardoor het een duurzame keuze is. Dit materiaal is tegen elk weertype opgewassen. Ook zijn er kunststof goten. Kunststof is licht en daarom gemakkelijk mee te werken. Het gaat lang mee, dus ook dit type goot heeft een duurzaam karakter. Naast kunststof en zink bestaan er ook dakgoten van metaal, aluminium, PVS en polyester.

Shingles

Heb je een schuin dak, of wil je een mooi tuinhuisje maken, dan is bitumen dakbedekking ook zeker een optie. Deze shingles zijn flexibel aan te brengen, relatief goedkoop en kwalitatief sterk. Ook zijn deze er in verschillende soorten. Omdat het een waterdicht materiaal is, zijn shingles ook ideaal voor serres, overkappingen en zelfs voor een dierenverblijf.

Reacties