Top 5 mooie toepassingen van rieten daken

De meeste mensen denken bij rieten daken aan oude boerderijen. Gelukkig is dat lang niet de enige toepassing!

22 September 2018

Riet is namelijk erg mooi in heel veel verschillende bouwstijlen. En… het is ook nog eens milieuvriendelijk en duurzaam. Ben jij benieuwd of een rieten dak iets voor jou is? Dit is een top 5 van mooie toepassingen van rieten daken in verschillende bouwstijlen.

1. Monumentale kasteelboerderij 

Vroeger werd riet heel veel toegepast op boerderijen. Logisch ook, want het riet werd elk jaar uit de sloten gehaald en kon er gemakkelijk voor gebruikt worden. Bij deze prachtige monumentale kasteelboerderij is het rieten dak vervangen. Een professionele rietdekker heeft het volledige dak vernieuwd, zodat het weer voldoet aan de moderne eisen. Toch behoudt het pand wel de karakteristieke uitstraling.

2. Hooiberg als carport

Dacht je bij de toepassing van riet alleen aan woningen? Check dan deze gave carport! Hij is gemaakt in de vorm van een hooiberg, met het typische 4-roedige dak. Aan de zijkant is ook nog een kleine schapen- en kippenstal gemaakt die uitkomt op een mooie weide. En boven de carport is ruimte onder het dak gehouden om stro en hooi droog te leggen. Het is de perfecte combinatie van de moderne en landelijke stijl.

3. Modern dak met rietbedekking

Dit strakke moderne woonhuis is voorzien van een heel bijzonder dak. Er is namelijk gekozen voor een strakke rietdekking, die op de nok is afgewerkt met aluminium. Dit is een gesloten gebonden dak, waardoor je er aan de binnenkant niets van kunt zien. Zo heb je een super modern, strak rieten dak dat prima past bij een nieuwbouw woning. Bovendien is het ook mogelijk om zonnepanelen of een zonnecollector op het rieten dak te laten plaatsen.

4. Rieten wanden

Rieten daken kennen we allemaal wel. Maar heb je ooit al gedacht aan rieten wanden? Bij dit bijzondere pand zijn de wanden grotendeels voorzien van een rieten dekking. Het is een gesloten constructie, waardoor het riet vanbinnen niet te zien is. Aan de buitenkant krijgt de woning er een heel bijzondere en moderne uitstraling van. Het riet is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor perfecte muurisolatie.

5. Combinatie van riet en dakpannen

Misschien twijfel je nog of je wel een rieten dak wilt. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een combinatie van riet en dakpannen? De rietdekker dekt dan het bovenste deel van het dak met riet, terwijl het onderste deel gedekt wordt met dakpannen. In dit geval is gekozen voor een mooie strakke rietlaag, die keurig om de dakramen heen valt.

Rieten daken kunnen echt prachtig zijn. Niet alleen bij klassieke boerderijen, maar het wordt ook veel toegepast in moderne bouwstijlen. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een goed rietdekkersbedrijf. Het is namelijk niet zo makkelijk als het lijkt om zelf een dak met riet te dekken. En als het niet goed gebeurt, heb je kans op allerlei problemen, waardoor het dak al snel weer vervangen moet worden. Laat je het dak dekken door een goede professional, dan kun je er jarenlang van genieten.

Reacties