Stappenplan voor het vervangen van een dak met asbest

Is jouw woning of schuur voor 1994 gebouwd? Dan is er een grote kans dat er asbest in het dak zit.

15 Augustus 2021

Tot 1994 werd asbest namelijk gebruikt in golfplaten en platte dakleien. Heb je normale dakpannen of een rieten dak? Dan zal je geen asbest tegenkomen. Door de grote gezondheidsrisico's is asbestplaten verwijderen een lastige aangelegenheid. In dit blog bericht willen we je dan ook informeren over het vervangen van het dak. 

Begin altijd met een asbestinventarisatie 

Het is belangrijk om alvorens de sloop van het dak een asbestinventarisatie te doen. Hierdoor weet je namelijk precies de plekken te benoemen waar de asbest zich bevindt en waar de grootste gezondheidsrisico's zich bevinden. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er geen asbest te vinden is. Als dit het geval is hoef je dus ook minder te doen. 

Is er wel asbest aanwezig? Dan is het meer dan verstandig om een specialistische asbest verwijdering bedrijf in te schakelen. Deze weten namelijk precies hoe ze asbestplaten moeten verwijderen. Zo weet je dan ook zeker dat het op een veilige manier gebeurd en er geen onnodige gezondheidsrisico's worden gelopen. 

Weet wat je wilt voor het inschakelen van de specialist 

Voordat je echter overgaat op het inschakelen van de specialist, is het verstandig om te weten wat je precies met het gebouw wilt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het gebouw wilt laten staan, maar wel een nieuw dak er op wilt leggen. Als je dit goed doorspreekt met de vakmannen die de abestplaten verwijderen, kun je ook een nieuw dak laten leggen. Dit zullen ze dan direct na elkaar kunnen doen, waardoor ze niet na een tijd weer terug hoeven te komen. Ook kan het natuurlijk zijn dat je het gehele gebouw weg wilt doen. Dit kan dan ook altijd direct gebeuren! 

Kleine hoeveelheid asbest zelf verwijderen 

Als je een klein dak hebt met asbest, kan het zijn dat je dit zelf mag verwijderen. Bij een dak kleiner dan 35 vierkante meter zou je zelf aan de slag mogen. Let hier echter wel goed op dat het dak niet beschadigd of kapot is. Als dit het geval is dan kan er namelijk asbest vrijkomen. Abestplaten verwijderen is dan ook een lastige aangelegenheid en kan voor de veiligheid het beste door de specialist verwijderd worden. Maak dan ook alvorens je begint een weloverwogen keuze, ook bij een klein dak!

Reacties